Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śliwki w boczku na melonie"
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 124
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 87
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 650
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5531
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 124
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 87
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 650
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5531
Składniki
Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł
Jeśli śliwki są suche, moczymy je w wodzie 10–15 minut. Następnie odcedzamy i osuszamy. Jeśli są wystarczająco wilgotne, lekko nacinamy.
Żółty ser kroimy w słupki i posypujemy mieloną papryką. Odstawiamy na kilka minut, aby ser przemacerował się z papryką. Następnie słupki wciskamy w suszone śliwki.
Plastry boczku delikatnie oddzielamy od siebie, aby się nie przerwały. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy na nim boczek. Plastry osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu i owijamy nimi śliwki z serem. Tak powstały rulonik przebijamy wykałaczką, żeby boczek nie odchodził od śliwek.
Schłodzoną połówkę melona kroimy w niezbyt grube łódeczki. W każdą wbijamy po kilka śliwek na wykałaczkach. Łódeczki układamy na schłodzonych półmiskach lub talerzach.Źródło: Rewia