Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śliwki w boczku na melonie"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4274
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 676
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 997
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3932
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 803
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4274
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 676
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 997
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3932
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 803
Składniki
Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł
Jeśli śliwki są suche, moczymy je w wodzie 10–15 minut. Następnie odcedzamy i osuszamy. Jeśli są wystarczająco wilgotne, lekko nacinamy.
Żółty ser kroimy w słupki i posypujemy mieloną papryką. Odstawiamy na kilka minut, aby ser przemacerował się z papryką. Następnie słupki wciskamy w suszone śliwki.
Plastry boczku delikatnie oddzielamy od siebie, aby się nie przerwały. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy na nim boczek. Plastry osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu i owijamy nimi śliwki z serem. Tak powstały rulonik przebijamy wykałaczką, żeby boczek nie odchodził od śliwek.
Schłodzoną połówkę melona kroimy w niezbyt grube łódeczki. W każdą wbijamy po kilka śliwek na wykałaczkach. Łódeczki układamy na schłodzonych półmiskach lub talerzach.Źródło: Rewia