Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Smalec z ziołami i czosnkiem"
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12447
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 875
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12447
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 875
Składniki
Boczek pokrój drobno lub zmiel w maszynce, używając sita o grubych oczkach. Stop w garnku z grubym dnem na małym ogniu, aż skwarki będą rumiane, przezroczyste i miękkie.
Obrany czosnek posiekaj, utrzyj z odrobiną soli i wrzuć do smalcu pod koniec smażenia. Dodaj zioła i jeszcze chwilę smaż. Zestaw z ognia i ostudź. Wlej do słoików lub garnka kamionkowego.
Jeśli nie chcesz, by skwarki opadły na dno smalcu, mieszaj go od czasu do czasu, gdy zastyga lub dobrze zakręć słoiki z półpłynnym smalcem i odwróć je do góry dnem.Źródło: Świat kobiety