Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczysta szynka w pomarańczach

Soczysta szynka w pomarańczach

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 8459

Dodano:

Odsłon: 7

Smaczny pomysł na "Soczysta szynka w pomarańczach"

Składniki

  • 2 kg surowej szynki z kością. Zalewa:
  • 10 łyżek soli
  • łyżka saletry
  • 2 łyżki cukru
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • goździki
  • czosnek. Oraz:
  • 8 pomarańczy
  • pół szkl. musztardy i miodu
  • 2 łyżki brandy
  • mielona gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Soczysta szynka w pomarańczach

Przygotowanie

  1. 2 litry wody zagotuj z liśćmi, zielem i goździkami. Dodaj sól, saletrę i cukier. Ostudź. Mięso natrzyj czosnkiem, pokryj zalewą i wstaw do lodówki na 4 dni.

  2. Zapeklowaną szynkę umyj, osusz i włóż do brytfanny.

  3. Wyciśnij sok z 4 pomarańczy. Polej mięso 5 łyżkami soku i piecz 4 godziny w 180°C, skrapiając co pół godziny pozostałym sokiem.

  4. Wymieszaj musztardę z miodem i posmaruj wierzch upieczonej szynki.

  5. Przykryj ją plastrami pozostałych pomarańczy i piecz jeszcze kwadrans.

  6. Sos z pieczeni wymieszaj z brandy oraz gałką i zagotuj. Polej nim przygotowaną potrawę.

    Źródło: Kurier TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń