Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spaghetti po sycylijsku to pomysł na pożywny, łatwy do przyrządzenia posiłek i pewną odmianę w jadłospisie ;-)
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 127
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 116
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 127
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 116
Składniki
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekroić, usunąć pestki, a miąższ rozdrobnić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Filety anchois posiekać.
W garnku rozgrzać olej. Obrany i lekko rozgnieciony czosnek zrumienić na oleju i wyjąć. Do garnka włożyć posiekane anchois i chwilę dusić. Następnie dodać paprykę, pomidory i dalej dusić na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać oliwki, kapary i natkę. Jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem.
W osolonej wodzie ugotować spaghetti na półmiękko, odcedzić, przełożyć na talerze w polać sosem. Podawać gorące. RADA: Po ugotowaniu makaronu, bezpośrednio po odcedzeniu, dobrze jest dodać nieco oliwy lub oleju. Dzięki temu makaron nie będzie się sklejał, a sos dobrze przylegnie do klusek.