Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4382
Dodano: 05.03.2008
Odsłon: 5701
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekroić, usunąć pestki, a miąższ rozdrobnić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Filety anchois posiekać.
W garnku rozgrzać olej. Obrany i lekko rozgnieciony czosnek zrumienić na oleju i wyjąć. Do garnka włożyć posiekane anchois i chwilę dusić. Następnie dodać paprykę, pomidory i dalej dusić na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać oliwki, kapary i natkę. Jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem.
W osolonej wodzie ugotować spaghetti na półmiękko, odcedzić, przełożyć na talerze w polać sosem. Podawać gorące. RADA: Po ugotowaniu makaronu, bezpośrednio po odcedzeniu, dobrze jest dodać nieco oliwy lub oleju. Dzięki temu makaron nie będzie się sklejał, a sos dobrze przylegnie do klusek.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Ivona 25 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
Rada rzeczywiście jest beznadziejna.Efekt odwrotny do opisanego .Sos spłynie po śliskim od oliwy makaronie.A jak się miał skleić to zrobił to w czasie gotowania,bo nie był włoski tylko Lubella czy jakiejś tam Babuni.... A poza tym za słono ...anchois,kapary i oliwki to zdecydowanie za dużo.0 Kto głosował? | Odpowiedz

mario11 29 maja 2009Zgłoś do usunięcia
przepis na 3 beznadziejne rady zle wykonanie0 Kto głosował? | Odpowiedz

mario11 29 maja 2009Zgłoś do usunięcia
bez papryki zrobie to w 10 minut hehe0 Kto głosował? | Odpowiedz

amela 09 października 2008Zgłoś do usunięcia
olej???????????????nigdy w życiu! JeÅ�li "uprawiasz" wÅ�oskÄ� kuchniÄ�, to kup dobrÄ� oliwÄ� z oliwek. To podstawa włoskich potraw.0 Kto głosował? | Odpowiedz