Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Spaghetti z pstrągiem i rukolą"
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 704
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22730
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15094
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4831
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45299
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 704
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22730
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15094
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4831
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45299
Składniki
porcje • : 10 min • gotowanie: 15 min • 777 kcal/porcja • 5 zł/porcja.
Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją producenta, i odcedź.
Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Ułóż pstrąga skórą do dołu i smaż 5-6 minut na średnim ogniu. Następnie odwróć i smaż jeszcze 3-4 minuty. Zdejmij rybę z patelni i lekko ostudź.
Do pozostałej po smażeniu oliwy dodaj resztę. Pokrój w plasterki czosnek i podsmaż go razem z płatkami chilli (maks. minutę). Wlej wino i gotuj 2 minuty. Na koniec dodaj sok i skórkę z cytryny, gotuj jeszcze minutę.
Wyłóż gorący sos na makaron i dokładnie wymieszaj. Pstrąga podziel na kawałki i wyłóż na makaron. Posyp rukolą i koperkiem. Przypraw do smaku i od razu podawaj.
Michał Kuter - właściciel i szef kuchni w restauracji „A nóż widelec” w Poznaniu- radzi:
Tłuste (np. łosoś, karp) mają wyrazistszy smak, wystarczy tylko skropić je cytryną.
Moim ulubionym ziołem do ryb jest tymianek cytrynowy (świeży można kupić w marketach ogrodniczych). Polecam też zwykłe natkę i koperek. Obsypuję nimi filety lub nadziewam całe ryby.
Chude moczę w solance. Dwa 2 l wody zagotowuję z 100 g soli i 100 g cukru, liściem laurowym, zielem angielskim i tymiankiem cytrynowym. Rybę wkładam do wystudzonej solanki na godzinę. Potem osuszam i piekę już bez żadnych przypraw.Źródło: Olivia