Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Spaghetti z pstrągiem i rukolą"
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 164
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 195
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 953
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3090
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 282
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 164
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 195
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 953
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3090
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 282
Składniki
porcje • : 10 min • gotowanie: 15 min • 777 kcal/porcja • 5 zł/porcja.
Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją producenta, i odcedź.
Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Ułóż pstrąga skórą do dołu i smaż 5-6 minut na średnim ogniu. Następnie odwróć i smaż jeszcze 3-4 minuty. Zdejmij rybę z patelni i lekko ostudź.
Do pozostałej po smażeniu oliwy dodaj resztę. Pokrój w plasterki czosnek i podsmaż go razem z płatkami chilli (maks. minutę). Wlej wino i gotuj 2 minuty. Na koniec dodaj sok i skórkę z cytryny, gotuj jeszcze minutę.
Wyłóż gorący sos na makaron i dokładnie wymieszaj. Pstrąga podziel na kawałki i wyłóż na makaron. Posyp rukolą i koperkiem. Przypraw do smaku i od razu podawaj.
Michał Kuter - właściciel i szef kuchni w restauracji „A nóż widelec” w Poznaniu- radzi:
Tłuste (np. łosoś, karp) mają wyrazistszy smak, wystarczy tylko skropić je cytryną.
Moim ulubionym ziołem do ryb jest tymianek cytrynowy (świeży można kupić w marketach ogrodniczych). Polecam też zwykłe natkę i koperek. Obsypuję nimi filety lub nadziewam całe ryby.
Chude moczę w solance. Dwa 2 l wody zagotowuję z 100 g soli i 100 g cukru, liściem laurowym, zielem angielskim i tymiankiem cytrynowym. Rybę wkładam do wystudzonej solanki na godzinę. Potem osuszam i piekę już bez żadnych przypraw.Źródło: Olivia