Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Spaghetti z pstrągiem i rukolą"
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336576
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3352
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422422
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2364
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336576
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3352
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422422
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2364
Składniki
porcje • : 10 min • gotowanie: 15 min • 777 kcal/porcja • 5 zł/porcja.
Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją producenta, i odcedź.
Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Ułóż pstrąga skórą do dołu i smaż 5-6 minut na średnim ogniu. Następnie odwróć i smaż jeszcze 3-4 minuty. Zdejmij rybę z patelni i lekko ostudź.
Do pozostałej po smażeniu oliwy dodaj resztę. Pokrój w plasterki czosnek i podsmaż go razem z płatkami chilli (maks. minutę). Wlej wino i gotuj 2 minuty. Na koniec dodaj sok i skórkę z cytryny, gotuj jeszcze minutę.
Wyłóż gorący sos na makaron i dokładnie wymieszaj. Pstrąga podziel na kawałki i wyłóż na makaron. Posyp rukolą i koperkiem. Przypraw do smaku i od razu podawaj.
Michał Kuter - właściciel i szef kuchni w restauracji „A nóż widelec” w Poznaniu- radzi:
Tłuste (np. łosoś, karp) mają wyrazistszy smak, wystarczy tylko skropić je cytryną.
Moim ulubionym ziołem do ryb jest tymianek cytrynowy (świeży można kupić w marketach ogrodniczych). Polecam też zwykłe natkę i koperek. Obsypuję nimi filety lub nadziewam całe ryby.
Chude moczę w solance. Dwa 2 l wody zagotowuję z 100 g soli i 100 g cukru, liściem laurowym, zielem angielskim i tymiankiem cytrynowym. Rybę wkładam do wystudzonej solanki na godzinę. Potem osuszam i piekę już bez żadnych przypraw.Źródło: Olivia