Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strucla ziemniaczana"
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 347
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 634
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 947
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 440
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 347
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 634
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 947
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 440
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w posolonej wodzie. Miękkie odcedź, a gdy lekko przestygną, przeciśnij je przez prasę do ziemniaków i odstaw, by całkiem ostygły.
Cebule obierz, posiekaj, połącz z mięsem. Dodaj majeranek, jajko, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób rękoma masę.
Do ziemniaków dodaj mąkę i żółtka. Wsyp sól i gałkę muszkatołową do smaku. Wyrób jednolite ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy na prostokąt 30x35 cm. Na placku rozłóż masę mięsną i zwiń go. Powstałą struclę pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Plasterki strucli posmaruj obficie olejem. Piecz ok. 30 min w temp. 175 st.
Por oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię wsyp pokrojony w kostkę boczek. Smaż, aż stanie się chrupiący. Wtedy dołóż masło, a gdy się stopi, wrzuć por. Przypraw pieprzem i odrobiną soli. Smaż 5 min. Wymieszaj z serkiem. Jarzynkę podaj ze ślimaczkami.Źródło: Tina