Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sledzik, jak to sledzik, do wodeczki niezastapiony :D
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 227
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1137
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 227
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1137
Składniki
Sledzie maja byc swieze, tzn nie solone, nie mrozone, poprostu takie prosto z morza. Czyscimy je bardzo dokladnie. Przygotowujemy zalewe: 1 szkl octu, 2 szkl. wody, lyzka soli, lyzka cukru, liscie laurowe, ziele ang. i pieprz mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu czekamy, az ZUPELNIE ostygnie. Zalewa ma byc zimna. Zalewamy sledzie, przykrywamy i czekamy 2 dni. Po tym czasie odlewamy zalewe i rozkrawajac grzbiety ryb, wyciagamy szkielet i zdejmujemy skore. Tak przygotowane filety przekrajamy na pol i ukladamy w misce. skropic octem i lekko popruszyc pieprzem. Cebule skroic na drobna kostke i przykryc nia sledziki, popieprzyc lekko i zalac wszystko pol szklanki oleju. Odczekac godzinke i podawac. PRZEPYSZNE :D