Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szaszłyki z wieprzowiny w curry"
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 15
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 293
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 69
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 205
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 15
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 293
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 69
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 205
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 5,60 zł
Jedną cebulę drobno siekamy i, mieszając, podsmażamy 5 minut na średnio rozgrzanym oleju. Dodajemy curry w proszku, koncentrat pomidorowy, mąkę.
Następnie, mieszając, wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Sos przecedzamy przez sito, doprawiamy octem, pieprzem, cukrem i solą. Odstawiamy do ostudzenia, aby zgęstniał.
Pozostałe 2 cebule kroimy w ćwiartki, papryki w kwadraty, boczek na mniejsze kawałki, a polędwiczki w kostkę. Na drewniane patyczki nabijamy na przemian, dość ścisło paprykę, cebulę, boczek i mięso. Posypujemy pieprzem i solą. Smażymy 10–15 minut na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Szaszłyki podajemy polane przygotowanym wcześniej orientalnym sosem, np. razem z frytkami, które możemy sami upiec z młodych ziemniaków lub wykorzystać gotowe, mrożone.Źródło: Rewia