Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szaszłyki z wieprzowiny w curry"
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31040
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3688
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5787
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31040
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3688
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5787
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 5,60 zł
Jedną cebulę drobno siekamy i, mieszając, podsmażamy 5 minut na średnio rozgrzanym oleju. Dodajemy curry w proszku, koncentrat pomidorowy, mąkę.
Następnie, mieszając, wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Sos przecedzamy przez sito, doprawiamy octem, pieprzem, cukrem i solą. Odstawiamy do ostudzenia, aby zgęstniał.
Pozostałe 2 cebule kroimy w ćwiartki, papryki w kwadraty, boczek na mniejsze kawałki, a polędwiczki w kostkę. Na drewniane patyczki nabijamy na przemian, dość ścisło paprykę, cebulę, boczek i mięso. Posypujemy pieprzem i solą. Smażymy 10–15 minut na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Szaszłyki podajemy polane przygotowanym wcześniej orientalnym sosem, np. razem z frytkami, które możemy sami upiec z młodych ziemniaków lub wykorzystać gotowe, mrożone.Źródło: Rewia