Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sznycle w kokosowej panierce"
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 634
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12327
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 634
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12327
Składniki
ok. 30 minut
Mango obrać, miąższ odciąć od pestki. Połowę miąższu mango pokroić w kosteczkę, resztę odłożyć do dekoracji. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła. Oprószyć je curry i 1-2 łyżkami mąki. Krótko zasmażyć. Wlać sok z mango, mleko kokosowe oraz bulion. Wrzucić kosteczki mango, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 1-2 minuty. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Bułkę tartą wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ryż ugotować w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu.
Sznycle indycze opłukać, osuszyć. Jajka roztrzepać w głębokim talerzu. Mięso oprószyć pozostałą mąką. Panierować je w jajkach i obtoczyć w tartej bułce z wiórkami kokosowymi.
Olej kokosowy i resztę masła rozgrzać na patelni. Włożyć kotlety. Smażyć je po 3-5 minut z każdej strony. Ryż odcedzić. Na talerzach rozłożyć sznycle z ryżem. Polać sosem curry z mango. Gotowe danie udekorować kosteczkami mango i ewentualnie kokosowymi czipsami.Źródło: Życie na gorąco