Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sznycelek już znany, ale zmieniają go dodatki - prosty sos holenderski i marchewka karmelizowana w cukrze i soku pomarańczowym. Pyszności!
Składniki
W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, dodać opakowanie zamrożonej marchewki mini. Kiedy się podgrzeje dodać sok z wyciśniętej pomarańczy i połowy limonki. Dodać szczyptę soli i 4 łyżki cukru. Dusić często mieszając, aż odparuje woda i soki owocowe, a marchewka pokryje się szklistą glazurą (ok. 10 min.) Odstawić w ciepłe miejsce.
Przygotować cielęcinę na sznycle, rozbić wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa, ale włożyć sznycle do woreczka foliowego. Oprószyć solą, pieprzem i mieszanką ziół. Roztrzepać jajko z odrobiną wody, przygotować bułkę tartą. Panierować jak kotlety. Odłożyć na talerz.
22 dag masła podzielonego na drobne kawałki włożyć do rondla. Dodać 3 żółtka, sok z połowy limonki, szczyptę soli i pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Włączyć palnik na najmniejszy płomień. Cały czas mieszać trzepaczką. Należy kontrolować temperaturę, gdy zacznie gęstnieć - natychmiast zdjąć z ognia i ubijać, aż sos uzyska konsystencję majonezu. Jeśli sos się zwarzy - dodać 3 łyżki lodowatej wody i ubijać. Jeśli to nie pomoże - do miski wlać 2 łyżki zimnej wody i ubijając trzepaczką, dodawać po kropelce sos. To najtrudniejszy moment całego dania - trzeba być cierpliwym i uważnym.
Na patelnię wlać oliwę i odrobinę masła. Smażyć sznycle z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika (ok. 70 st.). Na mniejszej patelni rozgrzać resztę masła, wbić jajka i usmażyć tzw. sadzone.
Na talerz wyłożyć po 2 sznycle, jajko sadzone, polać sosem holenderskim i ugarnirować marchewką glazurowaną. Smacznego.