Do góry

Dania główne Przepis na:

Sznycle wiedeńskie z sosem holenderskim i karmelizowaną marchewką

Sznycle wiedeńskie z sosem holenderskim i karmelizowaną marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2164

Dodano:

Odsłon: 390

Sznycelek już znany, ale zmieniają go dodatki - prosty sos holenderski i marchewka karmelizowana w cukrze i soku pomarańczowym. Pyszności!

Składniki

  • sznycle cielęce 6 szt.
  • marchewka mini mrożonka 1 op.
  • jajka 4 szt
  • żółtka 3 szt.
  • pomarańcza 1 szt.
  • limonka lub cytryna 1 szt.
  • masło (najlepiej klarowane) 30 dag
  • cukier 4 łyżki
  • bułka tarta
  • tymianek i szałwia suszona - po 1 łyżeczce
  • sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
  • oliwa do smażenia
3-4 os. 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Sznycle wiedeńskie z sosem holenderskim i karmelizowaną marchewką

Przygotowanie

  1. W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, dodać opakowanie zamrożonej marchewki mini. Kiedy się podgrzeje dodać sok z wyciśniętej pomarańczy i połowy limonki. Dodać szczyptę soli i 4 łyżki cukru. Dusić często mieszając, aż odparuje woda i soki owocowe, a marchewka pokryje się szklistą glazurą (ok. 10 min.) Odstawić w ciepłe miejsce.

  2. Przygotować cielęcinę na sznycle, rozbić wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa, ale włożyć sznycle do woreczka foliowego. Oprószyć solą, pieprzem i mieszanką ziół. Roztrzepać jajko z odrobiną wody, przygotować bułkę tartą. Panierować jak kotlety. Odłożyć na talerz.

  3. 22 dag masła podzielonego na drobne kawałki włożyć do rondla. Dodać 3 żółtka, sok z połowy limonki, szczyptę soli i pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Włączyć palnik na najmniejszy płomień. Cały czas mieszać trzepaczką. Należy kontrolować temperaturę, gdy zacznie gęstnieć - natychmiast zdjąć z ognia i ubijać, aż sos uzyska konsystencję majonezu. Jeśli sos się zwarzy - dodać 3 łyżki lodowatej wody i ubijać. Jeśli to nie pomoże - do miski wlać 2 łyżki zimnej wody i ubijając trzepaczką, dodawać po kropelce sos. To najtrudniejszy moment całego dania - trzeba być cierpliwym i uważnym.

  4. Na patelnię wlać oliwę i odrobinę masła. Smażyć sznycle z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika (ok. 70 st.). Na mniejszej patelni rozgrzać resztę masła, wbić jajka i usmażyć tzw. sadzone.

  5. Na talerz wyłożyć po 2 sznycle, jajko sadzone, polać sosem holenderskim i ugarnirować marchewką glazurowaną. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń