Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpadki z kurczaka z sosem pomidorowym

Szpadki z kurczaka z sosem pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Szpadki z kurczaka z sosem pomidorowym"

Składniki

  • 60 dag piersi kurczaka
  • 20 dag kiełbasy chorizo
  • 7 łyżek oleju
  • 1 kg pomidorów
  • 2 papryki
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kromka jasnego pieczywa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szpadki z kurczaka z sosem pomidorowym

Przygotowanie

  1. Piersi oczyść starannie, opłucz i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Rozkrój tak, by powstał jeden duży prostokątny płat. Nakryj go folią spożywczą i rozbij tłuczkiem.

  2. Rozbity płat mięsa oprósz solą oraz pieprzem. Wzdłuż dłuższego boku ułóż kiełbaskę chorizo, zwiń roladę. Pokrój ją na plasterki o szerokości 2,5 cm. Plasterki nadziewaj na szpadki tak, by mięso się nie rozwinęło.

  3. Szpadki z mięsem ułóż na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia. Skrop 3 łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut w temp. 180 st.

  4. Pomidory sparz, pozbaw skórki, pokrój na kawałeczki. Oczyszczone strąki papryki, obrany ogórek oraz szalotki posiekaj. 1/3 warzyw odłóż, resztę zmiksuj na gładki sos z 2-3 łyżkami wody i miąższem pieczywa. Wrzuć odłożone warzywa. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę oleju. Dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj do szpadek.

  5. czas ok. 45 min; porcja – 480 kcal, cena 4,80 zł

  6. Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa z dodatkiem wędzonej i suszonej papryki. Zastąpić ją możesz inną kiełbasą paprykową, np. węgierską.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń