Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szpinakowe naleśniki"
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 123
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 327
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 123
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 327
Składniki
Czas ok. 50 min; porcja – 380 kcal, cena 3 zł.
Jajka wbij do miski, roztrzep lub zmiksuj ze szczyptą soli. Dodaj mleko oraz przesianą mąkę, wymieszaj dokładnie, aby w cieście nie było grudek. Odstaw na 30 minut.
W tym czasie przebierz szpinak. Opłucz liście starannie pod bieżącą wodą, odetnij ogonki. Wrzuć szpinak na osolony wrzątek i krótko blanszuj (2-3 minuty). Wyjmij na sito i pozostaw do osączenia.
Połowę białego sera odłóż, resztę rozdrobnij. Dodaj do szpinaku. Wymieszaj. Obraną cebulę poszatkuj, czosnek przeciśnij przez praskę. Przesmaż na 1-2 łyżkach oleju. Połącz z masą szpinakową. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Patelnię posmaruj olejem. Partiami usmaż rumiane naleśniki. Nałóż farsz, zroluj. Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym, obłóż wiórkami masła, posyp resztą białego sera i papryką. Zapiekaj w temp. 180 st. około 15 minut.
Naleśniki najlepiej smażyć na klarowanym maśle, które się nie przypala. Aby je zrobić, podgrzewaj masło w rondlu, aż się roztopi, usuń białą pianę i ostrożnie zlej do naczynia sklarowany żółty tłuszcz.Źródło: Świat kobiety