Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szpinakowe penne"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20856
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20856
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie. W tym czasie szpinak przebierz, opłucz pod bieżącą wodą. Pozostaw na sicie do osączenia. Obierz i posiekaj 1-2 ząbki czosnku. Pomidory osącz z zalewy, pokrój w paski.
Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć czosnek, przesmaż. Gdy się zrumieni, dodaj liście szpinaku oraz suszone pomidory. Zalej śmietaną. Duś razem kilka minut. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.
Do sosu wrzuć osączony makaron (nie przelewaj go zimną wodą). Dodaj pokruszony lub pokrojony w kosteczkę ser z niebieską pleśnią. Ogrzewaj chwilę, mieszając. W razie potrzeby raz jeszcze dopraw do smaku.
porcje czas ok. 30 min; porcja – 460 kcal, cena 4 złŹródło: Świat kobiety