Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szpinakowe penne"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 155
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 155
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie. W tym czasie szpinak przebierz, opłucz pod bieżącą wodą. Pozostaw na sicie do osączenia. Obierz i posiekaj 1-2 ząbki czosnku. Pomidory osącz z zalewy, pokrój w paski.
Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć czosnek, przesmaż. Gdy się zrumieni, dodaj liście szpinaku oraz suszone pomidory. Zalej śmietaną. Duś razem kilka minut. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.
Do sosu wrzuć osączony makaron (nie przelewaj go zimną wodą). Dodaj pokruszony lub pokrojony w kosteczkę ser z niebieską pleśnią. Ogrzewaj chwilę, mieszając. W razie potrzeby raz jeszcze dopraw do smaku.
porcje czas ok. 30 min; porcja – 460 kcal, cena 4 złŹródło: Świat kobiety