Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szpinakowe penne"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10514
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3166
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2265
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10514
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3166
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2265
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie. W tym czasie szpinak przebierz, opłucz pod bieżącą wodą. Pozostaw na sicie do osączenia. Obierz i posiekaj 1-2 ząbki czosnku. Pomidory osącz z zalewy, pokrój w paski.
Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć czosnek, przesmaż. Gdy się zrumieni, dodaj liście szpinaku oraz suszone pomidory. Zalej śmietaną. Duś razem kilka minut. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.
Do sosu wrzuć osączony makaron (nie przelewaj go zimną wodą). Dodaj pokruszony lub pokrojony w kosteczkę ser z niebieską pleśnią. Ogrzewaj chwilę, mieszając. W razie potrzeby raz jeszcze dopraw do smaku.
porcje czas ok. 30 min; porcja – 460 kcal, cena 4 złŹródło: Świat kobiety