Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta cebulowa z boczkiem"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1262
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 43
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1262
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 43
Składniki
Mąkę, szczyptę soli, pokrojone miękkie masło, żółtka i całe jajka włóż do misy. Zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią i odłóż w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Formę wysmaruj tłuszczem i dokładnie wylep ciastem. Następnie spód ciasta lekko ponakłuwaj widelcem.
Na patelni rozgrzej trochę oleju. Wrzuć pokrojony w kostkę boczek i obsmaż go z każdej strony. Odłóż go do miseczki. W pozostałym na patelni sosie podsmaż cebule. Dodaj kawałki pora i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Warzywa połącz z boczkiem i odstaw.
Śmietanę wymieszaj z jajkami i startym serem. Dopraw solą oraz pieprzem. Połowę tej mieszanki wlej na dno ciasta. Rozłóż na tym podsmażoną cebulę, boczek oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość zalej resztą jajek i piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 160°C przez ok. 45 minut.Źródło: Na żywo