Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta cebulowa z boczkiem"
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 517
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 293
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9789
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4507
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 517
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 293
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9789
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4507
Składniki
Mąkę, szczyptę soli, pokrojone miękkie masło, żółtka i całe jajka włóż do misy. Zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią i odłóż w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Formę wysmaruj tłuszczem i dokładnie wylep ciastem. Następnie spód ciasta lekko ponakłuwaj widelcem.
Na patelni rozgrzej trochę oleju. Wrzuć pokrojony w kostkę boczek i obsmaż go z każdej strony. Odłóż go do miseczki. W pozostałym na patelni sosie podsmaż cebule. Dodaj kawałki pora i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Warzywa połącz z boczkiem i odstaw.
Śmietanę wymieszaj z jajkami i startym serem. Dopraw solą oraz pieprzem. Połowę tej mieszanki wlej na dno ciasta. Rozłóż na tym podsmażoną cebulę, boczek oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość zalej resztą jajek i piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 160°C przez ok. 45 minut.Źródło: Na żywo