Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta szpinakowa

Tarta szpinakowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 95

Dodano:

Odsłon: 7419

Smaczna i dość prosta tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami.

Składniki

  • Ciasto (tortownicka 26 cm):
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru
  • 3 ugotowane żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • Farsz:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta
  • 3 ugotowane i pokrojone w kostkę białka jajek
  • około 0,5 słoika pomidorów suszonych w oleju
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 surowe jajka
  • ser żółty do posypania
  • Zioła: bazylia, natka pietruszki, oregano, tymianek, czosnek granulowany lub świeży
  • Sól i pieprz do smaku.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    1. Utrzeć masło z cukrem i solą.
    2. Dodać starte na tarce o drobnych oczkach żółtka i ucierać dalej.
    3. Dodać mąkę i zagnieść wszystko szybko na jednolitą, bardzo miękką masę.
    4. Wyłożyć ciasto do tortownicy, równomiernie rozłożyć-wylepić formę i uformować dość wysokie brzegi.
    5. Zapiekać około 10 minut w 180 stopniach (termoobieg).

  2. Farsz:
    1. Szpinak rozmrozić, gotować do prawie całkowitego odparowania wody.
    2. Do lekko przestudzonego szpinaku dodać pokrojone w kostkę białka jajek.
    3. Dodać pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać.
    3. Pomidory suszone odsączyć z oleju i pokroić w paseczki lub w kostkę. Dodać do masy szpinakowej i wymieszać. Dodać przyprawy (trzeba uważać z solą, żeby nie przesadzić).
    4. Śmietanę i surowe jajka połączyć w jednolitą masę i dodać do szpinaku. Wszystko dokładnie połączyć.
    6. Na zapieczone ciasto wyłożyć farsz, posypać żółtym serem i piec około 50 minut do zrumienienia sera.

    Tarta jest smaczna samodzielnie, chociaż chyba lepsza z dodatkiem odrobiny śmietany, jogurtu naturalnego lub innego kwaśnego sosu.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

beeatka88 01 kwietnia 2014 szpinak lubie i musze taka sprobowac zrobic.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kothie 01 kwietnia 2014 Przepyszna! Rozpływa się w ustach. Jest bardzo aromatyczna i zdecydowanie dobrze przyprawiona. Smak potrawy lepszy od wielu potraw mięsnych :) Polecam serdecznie!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń