Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i dość prosta tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 358
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 816
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 358
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 816
Składniki
Ciasto: 1. Utrzeć masło z cukrem i solą. 2. Dodać starte na tarce o drobnych oczkach żółtka i ucierać dalej. 3. Dodać mąkę i zagnieść wszystko szybko na jednolitą, bardzo miękką masę. 4. Wyłożyć ciasto do tortownicy, równomiernie rozłożyć-wylepić formę i uformować dość wysokie brzegi. 5. Zapiekać około 10 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Farsz: 1. Szpinak rozmrozić, gotować do prawie całkowitego odparowania wody. 2. Do lekko przestudzonego szpinaku dodać pokrojone w kostkę białka jajek. 3. Dodać pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać. 3. Pomidory suszone odsączyć z oleju i pokroić w paseczki lub w kostkę. Dodać do masy szpinakowej i wymieszać. Dodać przyprawy (trzeba uważać z solą, żeby nie przesadzić). 4. Śmietanę i surowe jajka połączyć w jednolitą masę i dodać do szpinaku. Wszystko dokładnie połączyć. 6. Na zapieczone ciasto wyłożyć farsz, posypać żółtym serem i piec około 50 minut do zrumienienia sera. Tarta jest smaczna samodzielnie, chociaż chyba lepsza z dodatkiem odrobiny śmietany, jogurtu naturalnego lub innego kwaśnego sosu. Smacznego :)