Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i dość prosta tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5388
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29732
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 228
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19385
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1028
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5388
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29732
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 228
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19385
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1028
Składniki
Ciasto: 1. Utrzeć masło z cukrem i solą. 2. Dodać starte na tarce o drobnych oczkach żółtka i ucierać dalej. 3. Dodać mąkę i zagnieść wszystko szybko na jednolitą, bardzo miękką masę. 4. Wyłożyć ciasto do tortownicy, równomiernie rozłożyć-wylepić formę i uformować dość wysokie brzegi. 5. Zapiekać około 10 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Farsz: 1. Szpinak rozmrozić, gotować do prawie całkowitego odparowania wody. 2. Do lekko przestudzonego szpinaku dodać pokrojone w kostkę białka jajek. 3. Dodać pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać. 3. Pomidory suszone odsączyć z oleju i pokroić w paseczki lub w kostkę. Dodać do masy szpinakowej i wymieszać. Dodać przyprawy (trzeba uważać z solą, żeby nie przesadzić). 4. Śmietanę i surowe jajka połączyć w jednolitą masę i dodać do szpinaku. Wszystko dokładnie połączyć. 6. Na zapieczone ciasto wyłożyć farsz, posypać żółtym serem i piec około 50 minut do zrumienienia sera. Tarta jest smaczna samodzielnie, chociaż chyba lepsza z dodatkiem odrobiny śmietany, jogurtu naturalnego lub innego kwaśnego sosu. Smacznego :)