Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i dość prosta tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6246
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9142
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8781
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6246
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9142
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8781
Składniki
Ciasto: 1. Utrzeć masło z cukrem i solą. 2. Dodać starte na tarce o drobnych oczkach żółtka i ucierać dalej. 3. Dodać mąkę i zagnieść wszystko szybko na jednolitą, bardzo miękką masę. 4. Wyłożyć ciasto do tortownicy, równomiernie rozłożyć-wylepić formę i uformować dość wysokie brzegi. 5. Zapiekać około 10 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Farsz: 1. Szpinak rozmrozić, gotować do prawie całkowitego odparowania wody. 2. Do lekko przestudzonego szpinaku dodać pokrojone w kostkę białka jajek. 3. Dodać pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać. 3. Pomidory suszone odsączyć z oleju i pokroić w paseczki lub w kostkę. Dodać do masy szpinakowej i wymieszać. Dodać przyprawy (trzeba uważać z solą, żeby nie przesadzić). 4. Śmietanę i surowe jajka połączyć w jednolitą masę i dodać do szpinaku. Wszystko dokładnie połączyć. 6. Na zapieczone ciasto wyłożyć farsz, posypać żółtym serem i piec około 50 minut do zrumienienia sera. Tarta jest smaczna samodzielnie, chociaż chyba lepsza z dodatkiem odrobiny śmietany, jogurtu naturalnego lub innego kwaśnego sosu. Smacznego :)