Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z cytrynowym kremem i mango"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1016
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 137
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2185
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4200
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1016
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 137
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2185
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4200
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i schłodzone masło, posiekaj razem ostrym nożem. Wbij jedno całe jajko, dodaj 1/4 szklanki cukru. szybko zagnieć, uformuj kulę. Owiń ją folią i odłóż do schłodzenia na 60 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Wylep nim dużą formę do tarty. Spód przykryj kawałkiem pergaminu, obciąż suchym grochem lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi. Wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 st. 10-12 minut.
W misce umieść pozostałe jajka, żółtka, resztę cukru, kremówkę i sok z cytryny. wymieszaj widelcem, wylej na podpieczony spód (usuń pergamin). Piecz w temperaturze 140 st. 30-35 minut, aby masa się ścięła. Przestudź.
Mango umyj, obierz, przekrój na pół, usuwając pestkę. Pokrój miąższ w cienkie plasterki. Formuj z nich płatki róż. Wkładaj w tężejący krem.
czas ok. 60 min; porcja – 390 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety