Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z cytrynowym kremem i mango"
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 34
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 99
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 302
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 34
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 99
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 302
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i schłodzone masło, posiekaj razem ostrym nożem. Wbij jedno całe jajko, dodaj 1/4 szklanki cukru. szybko zagnieć, uformuj kulę. Owiń ją folią i odłóż do schłodzenia na 60 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Wylep nim dużą formę do tarty. Spód przykryj kawałkiem pergaminu, obciąż suchym grochem lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi. Wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 st. 10-12 minut.
W misce umieść pozostałe jajka, żółtka, resztę cukru, kremówkę i sok z cytryny. wymieszaj widelcem, wylej na podpieczony spód (usuń pergamin). Piecz w temperaturze 140 st. 30-35 minut, aby masa się ścięła. Przestudź.
Mango umyj, obierz, przekrój na pół, usuwając pestkę. Pokrój miąższ w cienkie plasterki. Formuj z nich płatki róż. Wkładaj w tężejący krem.
czas ok. 60 min; porcja – 390 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety