Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z cytrynowym kremem i mango"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2583
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421709
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2139
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2583
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421709
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2139
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i schłodzone masło, posiekaj razem ostrym nożem. Wbij jedno całe jajko, dodaj 1/4 szklanki cukru. szybko zagnieć, uformuj kulę. Owiń ją folią i odłóż do schłodzenia na 60 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Wylep nim dużą formę do tarty. Spód przykryj kawałkiem pergaminu, obciąż suchym grochem lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi. Wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 st. 10-12 minut.
W misce umieść pozostałe jajka, żółtka, resztę cukru, kremówkę i sok z cytryny. wymieszaj widelcem, wylej na podpieczony spód (usuń pergamin). Piecz w temperaturze 140 st. 30-35 minut, aby masa się ścięła. Przestudź.
Mango umyj, obierz, przekrój na pół, usuwając pestkę. Pokrój miąższ w cienkie plasterki. Formuj z nich płatki róż. Wkładaj w tężejący krem.
czas ok. 60 min; porcja – 390 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety