Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z dynią i papryką

Tarta z dynią i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Tarta z dynią i papryką"

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 2,5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli. 20 dag dyni
  • łyżka masła
  • papryka
  • 20 dag cukru
  • 3 jajka
  • 15 dag sera żółtego cheddar
  • 25 dag śmietany 18 proc
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj przesiany cukier puder, żółtka, sól, wodę i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Dynię zetrzyj na tarce. Paprykę pokrój i podsmaż. 2/3 ciasta rozwałkuj, wytnij 5 kwiatków, a resztą wylep formę. Ponakłuwaj widelcem.

  2. Ubij białka z solą. Dodaj żółtka, cukier, ubijaj. Wlej śmietanę, wsyp starty ser, dodaj dynię i paprykę. Wymieszaj łyżką i wyłóż na spód ciasta. Resztę ciasta rozwałkuj i przykryj wierzch tarty. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Na wierzchu ułóż kwiatki, piecz jeszcze 10 minut.

  3. CZAS: około godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń