Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z morelami"
„Królowa prywatek” to świetna deserowa propozycja nie tylko na specjalną okaz...
Odsłon: 1649
„Królowa prywatek” to świetna deserowa propozycja nie tylko na specjalną okaz...
Odsłon: 1649
Składniki
24 porcje, czas ok. 70 min; porcja – 380 kcal, cena 80 gr.
Krok pierwszy . Zimne masło posiekaj na małe kawałki, dodaj 8 dag mąki, szybko za- gnieć ciasto. Uformuj z niego kostkę o wym. 10x10 cm, odłóż do lodówki do schłodzenia. Resztę mąki przesiej do miski.
Krok drugi. Do mąki dodaj żółtko, wsyp sól, wlej ocet oraz 125 ml wody. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem na 30 min, a następnie ułóż na stolnicy i rozwałkuj na płat o wym. 20x40 cm.
Krok trzeci . Na płacie połóż maś laną kostkę. Zawiń ją w ciasto, złóż na pół. Owiń w folię spożywczą, odłóż na około 20 min. Ponownie rozwałkuj, złóż trzy razy, ponownie odstaw na 20 min. Powtórz czynność 2 razy.
Krok czwarty . Gotowe ciasto odłóż do lodówki, aby się dobrze schłodziło, a następnie podziel je na pół i cienko rozwałkuj. Wylep dno oraz ranty dwóch form na tartę. Spody posmaruj dżemem morelowym.
Krok piąty. Morele osącz starannie z kompotu lub syropu. Ułóż na spodach (miej scami po pestkach do dołu). Posyp płatkami migdałów. Ranty posmaruj jajkiem. Piecz tarty ok. 40 min w temp. 180 st.Źródło: Świat kobiety