Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezbyt szybkie, ale tanie, bardzo smaczne i sycące.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1725
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15140
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3739
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8931
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1725
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15140
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3739
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8931
Składniki
Z mąki, masła, jajka, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Chowamy na 1 godzinę do lodówki.
Por - białą i jasnozieloną część - kroimy w plasterki i szklimy na maśle i oleju.
Do lekko wystudzonych porów dodajemy około pół łyżeczki soli i śmietanę. Mieszamy, przykrywamy i dusimy około 10-15 minut. Ponownie dajemy do wystudzenia. Dodajemy zbełtane jajka, doprawiamy solą i gałką muszkatałową.
Foremkę do tarty smarujemy tłuszczem. Wykładamy ciasto - spód plus boki, przekuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na około 15 minut (aż się lekko zrumieni).
Po zrumienieniu ciasta wyciągamy je, wylewamy masę porowo-śmietanową, na wierch układamy plasterki sera w dwóch warstwach i dajemy spowrotem do piekarnika na około 10 minut.
Jemy ciepłe :]