Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 235
Dodano: 15.06.2010
Odsłon: 4805
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Z mąki, masła, jajka, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Chowamy na 1 godzinę do lodówki.
Por - białą i jasnozieloną część - kroimy w plasterki i szklimy na maśle i oleju.
Do lekko wystudzonych porów dodajemy około pół łyżeczki soli i śmietanę. Mieszamy, przykrywamy i dusimy około 10-15 minut. Ponownie dajemy do wystudzenia. Dodajemy zbełtane jajka, doprawiamy solą i gałką muszkatałową.
Foremkę do tarty smarujemy tłuszczem. Wykładamy ciasto - spód plus boki, przekuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na około 15 minut (aż się lekko zrumieni).
Po zrumienieniu ciasta wyciągamy je, wylewamy masę porowo-śmietanową, na wierch układamy plasterki sera w dwóch warstwach i dajemy spowrotem do piekarnika na około 10 minut.
Jemy ciepłe :]
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)