Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z rybą, groszkiem i łososiem"
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 975
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104836
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 975
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104836
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
Mąkę i sól wymieszaj z posiekanym masłem, dodaj żółtko i mleko. Szybko zagnieć, zawiń w folię, wstaw do lodówki na 30 minut.
Pora pokrój w plastry, cebulę w kostkę, groszek odsącz z zalewy, łososia pokrój na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj pora, podduś. Wystudź, połącz ze śmietaną, jajkami, groszkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj.
3/4 ciasta rozwałkuj, wyłóż nim posmarowane masłem foremki do tarty, spód lekko ponakłuwaj widelcem. Włóż kawałki łososia (może też być inna ryba lub krewetki), zalej sosem, przykryj pozostałym ciastem.
Możesz wyciąć dekoracyjne kształty i ozdobić każdą. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Przed końcem pieczenia przykryj tarty folią aluminiową.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień