Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik łososiowy z chrzanową nutką"
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 509
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 196
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 333
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 5004
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 193
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 509
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 196
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 333
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 5004
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 193
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło. Wbij jajko. Dosyp sól (do smaku). szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 min.
Łososia opłucz i osusz na papierowym ręczniku. 2/3 ryby pokrój w dość drobną kosteczkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj jak najdrobniej. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj opłukany i osuszony szpinak. Smaż, aż listki zmiękną i odparuje płyn. Przypraw solą i pieprzem, wystudź.
Ricottę zmiksuj z jajkami, wymieszaj z drobno startym serem żółtym. Dodaj pokrojoną rybę oraz ostudzony szpinak. Masę dokładnie wymieszaj, przypraw. Resztę łososia pokrój, przełóż do blendera i zmiksuj na gładko z serkiem chrzanowym. Masę przypraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Ciasto rozwałkuj, wylep nim natłuszczoną formę na tartę. Wyłóż masę łososiowo-szpinakową. Wierzch posmaruj musem rybno-chrzanowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
Piecz 30 min. Gdyby wierzch zaczął zbyt szybko się rumienić, przykryj tartę pergaminem.Źródło: Tina