Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne danie, które jadłam we włoskiej knajpce
Pierożki tortelinii gotujemy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do przestygnięcia
Kurki oczyszczamy na sucho i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Większe sztuki kroimy na kawałki. Odstawiamy do odsączenia. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Wrzucamy kurki i smażymy na dość dużym ogniu (żeby puściły jak najmniej wody), mieszając, aż cała woda wyparuje, a kurki się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną pietruszką i jeszcze chwilę smażymy, ciągle mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy tortelini i kurni ostygną, wkładamy je do jednej miski przyprawamy do smaku oregano i bazylią, zalewamy śmietaną i mieszkamy.
Do tego dotypujemy część sera zółtego i wszystko dokładnie mieszkamy, a następnie przekładamy no miseczek w których będziemy zapiekać lub naczynia żarodpornego.
Wszystko posypujemy warstwą sera żółtego i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zapiekamy przez około 15-20 minut, tak aby ser na wierzchu lekko się zrumienił.
Podajemy na stół gorące prosto z piekarnika.
Ja zapiekam każdą porcję w osobnych kokitkach, ale można też całość włożyć do naczynia żarodopornego i podawać jak każdą zapiekankę. Można też zamiast kurek użyć innych grzybów np. prawdziwków czy pieczarek
Pyszna , sycąca zupa o wyrazistym kolorze. Jedna z moich ulubionych zup.
Odsłon: 5530
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 171
Ciasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowan...
Odsłon: 2430
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 171
Ciasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowan...
Odsłon: 2430
Składniki
Pierożki tortelinii gotujemy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do przestygnięcia
Kurki oczyszczamy na sucho i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Większe sztuki kroimy na kawałki. Odstawiamy do odsączenia. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Wrzucamy kurki i smażymy na dość dużym ogniu (żeby puściły jak najmniej wody), mieszając, aż cała woda wyparuje, a kurki się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną pietruszką i jeszcze chwilę smażymy, ciągle mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy tortelini i kurni ostygną, wkładamy je do jednej miski przyprawamy do smaku oregano i bazylią, zalewamy śmietaną i mieszkamy.
Do tego dotypujemy część sera zółtego i wszystko dokładnie mieszkamy, a następnie przekładamy no miseczek w których będziemy zapiekać lub naczynia żarodpornego.
Wszystko posypujemy warstwą sera żółtego i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zapiekamy przez około 15-20 minut, tak aby ser na wierzchu lekko się zrumienił.
Podajemy na stół gorące prosto z piekarnika.
Ja zapiekam każdą porcję w osobnych kokitkach, ale można też całość włożyć do naczynia żarodopornego i podawać jak każdą zapiekankę. Można też zamiast kurek użyć innych grzybów np. prawdziwków czy pieczarek
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem
Dania główne
Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku
Dania główne
Paluchy drobiowe zawijane w boczek
Dania główne
Krokiety z kapustą i pieczarkami.
Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem
Polecam, pyszne. Mięso dobrze smakuje z fasolką szparagową, suszonymi pomidor...
Odsłon: 66
Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku
Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.
Odsłon: 115