Tortelini zapiekane z kurkami w sosie śmietanowym pod pierzynką z sera żółtego
Przepyszne danie, które jadłam we włoskiej knajpce
Tortelini zapiekane z kurkami w sosie śmietanowym pod pierzynką z sera żółtego
Składniki
- tortelinii, 1 opakowanie
- kurki (grzyby), 1/2 kg
- śmietana 12%, 1 mały pojemnik
- ser zółty starty, 1/2 kg
- sól, pieprz
- oregano, bazylia
- czosnek, 2-3 ząbki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
Składniki
- tortelinii, 1 opakowanie
- kurki (grzyby), 1/2 kg
- śmietana 12%, 1 mały pojemnik
- ser zółty starty, 1/2 kg
- sól, pieprz
- oregano, bazylia
- czosnek, 2-3 ząbki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek

Etapy przygotowania
Pierożki tortelinii gotujemy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do przestygnięcia
Kurki oczyszczamy na sucho i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Większe sztuki kroimy na kawałki. Odstawiamy do odsączenia. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Wrzucamy kurki i smażymy na dość dużym ogniu (żeby puściły jak najmniej wody), mieszając, aż cała woda wyparuje, a kurki się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną pietruszką i jeszcze chwilę smażymy, ciągle mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy tortelini i kurni ostygną, wkładamy je do jednej miski przyprawamy do smaku oregano i bazylią, zalewamy śmietaną i mieszkamy.
Do tego dotypujemy część sera zółtego i wszystko dokładnie mieszkamy, a następnie przekładamy no miseczek w których będziemy zapiekać lub naczynia żarodpornego.
Wszystko posypujemy warstwą sera żółtego i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zapiekamy przez około 15-20 minut, tak aby ser na wierzchu lekko się zrumienił.
Podajemy na stół gorące prosto z piekarnika.
Ja zapiekam każdą porcję w osobnych kokitkach, ale można też całość włożyć do naczynia żarodopornego i podawać jak każdą zapiekankę. Można też zamiast kurek użyć innych grzybów np. prawdziwków czy pieczarek
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 660
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 660


Składniki
- tortelinii, 1 opakowanie
- kurki (grzyby), 1/2 kg
- śmietana 12%, 1 mały pojemnik
- ser zółty starty, 1/2 kg
- sól, pieprz
- oregano, bazylia
- czosnek, 2-3 ząbki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
Pierożki tortelinii gotujemy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do przestygnięcia
Kurki oczyszczamy na sucho i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Większe sztuki kroimy na kawałki. Odstawiamy do odsączenia. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Wrzucamy kurki i smażymy na dość dużym ogniu (żeby puściły jak najmniej wody), mieszając, aż cała woda wyparuje, a kurki się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną pietruszką i jeszcze chwilę smażymy, ciągle mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy tortelini i kurni ostygną, wkładamy je do jednej miski przyprawamy do smaku oregano i bazylią, zalewamy śmietaną i mieszkamy.
Do tego dotypujemy część sera zółtego i wszystko dokładnie mieszkamy, a następnie przekładamy no miseczek w których będziemy zapiekać lub naczynia żarodpornego.
Wszystko posypujemy warstwą sera żółtego i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zapiekamy przez około 15-20 minut, tak aby ser na wierzchu lekko się zrumienił.
Podajemy na stół gorące prosto z piekarnika.
Ja zapiekam każdą porcję w osobnych kokitkach, ale można też całość włożyć do naczynia żarodopornego i podawać jak każdą zapiekankę. Można też zamiast kurek użyć innych grzybów np. prawdziwków czy pieczarek