Do góry

Dania główne Przepis na:

Tuszka kurczaka w solnej skorupce

Tuszka kurczaka w solnej skorupce

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 54

Wypróbowany przepis na "Tuszka kurczaka w solnej skorupce"

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1
  • 5 kg)
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 4 gałązki kolendry
  • 8 gałązek tymianku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • drobna sól
  • pieprz
  • ok. 2 i 1/2 kg grubej soli morskiej
  • 2 białka kurzych jajek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tuszka kurczaka w solnej skorupce

Przygotowanie

  1. Zioła opłucz, osusz. Oderwij listki natki i kolendry od gałązek i drobno je posiekaj. Oliwę wymieszaj z sokiem cytrynowym. Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha.

  2. Oprósz drobną solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz. Skrop cytrynową oliwą i posyp posiekanymi ziołami. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Na tuszce połóż gałązki tymianku. Odstaw ją na godzinę w chłodne miejsce, by mięso przeszło aromatem przypraw.

  3. Białka wymieszaj z grubą solą. Wyrób gęstą masę. Blachę przykryj pergaminem. Wyłóż na nią ok. 1/3 masy solnej. Uformuj owalny placek. Połóż na nim zamarynowaną tuszkę kurczaka. Oblep ją pozostałą masą solną. Dobrze dociśnij ją do mięsa.

  4. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 90 minut.

  5. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 15-20 minut. Potem tłuczkiem rozbij solną skorupkę. Tak przygotowanego kurczaka podawaj np. z gotowanymi ziemniakami oraz sałatą skropioną sosem winegret.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń