Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tuszka kurczaka w solnej skorupce"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Zioła opłucz, osusz. Oderwij listki natki i kolendry od gałązek i drobno je posiekaj. Oliwę wymieszaj z sokiem cytrynowym. Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha.
Oprósz drobną solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz. Skrop cytrynową oliwą i posyp posiekanymi ziołami. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Na tuszce połóż gałązki tymianku. Odstaw ją na godzinę w chłodne miejsce, by mięso przeszło aromatem przypraw.
Białka wymieszaj z grubą solą. Wyrób gęstą masę. Blachę przykryj pergaminem. Wyłóż na nią ok. 1/3 masy solnej. Uformuj owalny placek. Połóż na nim zamarynowaną tuszkę kurczaka. Oblep ją pozostałą masą solną. Dobrze dociśnij ją do mięsa.
Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 90 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 15-20 minut. Potem tłuczkiem rozbij solną skorupkę. Tak przygotowanego kurczaka podawaj np. z gotowanymi ziemniakami oraz sałatą skropioną sosem winegret.Źródło: Tina