Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udka gęsi na kopytkach"
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 627
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1022
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 208
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2739
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 627
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1022
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 208
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2739
Składniki
ok. 270 minut
Udka oczyścić z resztek pierza, umyć, naciąć nożem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z solą i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Rozłożyć w brytfance wyłożonej pokrojoną cukinią, cebulą, rozmarynem i pomidorkami.
Gęsinę piec 3-4 godz. w temp. ok. 150o C, przekręcając udka na drugą stronę w połowie pieczenia. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dobrze wyrobić z mąką, jajkami i solą. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek.
Wałki ciasta ciąć pod skosem nożem. Kopytka wrzucać na dobrze osolony wrzątek (można dolać łyżkę oleju, żeby się nie skleiły). Gotować partiami po ok. 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmować delikatnie dużą łyżką cedzakową. Podawać z udkami.Źródło: Twoje Imperium