Smaczny pomysł na "Udka gęsi na kopytkach"
Udka gęsi na kopytkach
Składniki
- Mięso: 6 udek z gęsi
- 60 dag pomidorków cherry
- 2 cukinie
- po 1 cebuli i czosnku (cała główka)
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- kilka gałązek rozmarynu
- oliwa. Kopytka: 1
- 3 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
- 30 dag mąki
- 2 jajka
- sól
Składniki
- Mięso: 6 udek z gęsi
- 60 dag pomidorków cherry
- 2 cukinie
- po 1 cebuli i czosnku (cała główka)
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- kilka gałązek rozmarynu
- oliwa. Kopytka: 1
- 3 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
- 30 dag mąki
- 2 jajka
- sól

Etapy przygotowania
ok. 270 minut
Udka oczyścić z resztek pierza, umyć, naciąć nożem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z solą i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Rozłożyć w brytfance wyłożonej pokrojoną cukinią, cebulą, rozmarynem i pomidorkami.
Gęsinę piec 3-4 godz. w temp. ok. 150o C, przekręcając udka na drugą stronę w połowie pieczenia. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dobrze wyrobić z mąką, jajkami i solą. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek.
Wałki ciasta ciąć pod skosem nożem. Kopytka wrzucać na dobrze osolony wrzątek (można dolać łyżkę oleju, żeby się nie skleiły). Gotować partiami po ok. 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmować delikatnie dużą łyżką cedzakową. Podawać z udkami.Źródło: Twoje Imperium
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 135

Chrzan to obowiązkowy dodatek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stol...
Odsłon: 1933

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 664
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 135

Chrzan to obowiązkowy dodatek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stol...
Odsłon: 1933

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 664


Składniki
- Mięso: 6 udek z gęsi
- 60 dag pomidorków cherry
- 2 cukinie
- po 1 cebuli i czosnku (cała główka)
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- kilka gałązek rozmarynu
- oliwa. Kopytka: 1
- 3 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
- 30 dag mąki
- 2 jajka
- sól
ok. 270 minut
Udka oczyścić z resztek pierza, umyć, naciąć nożem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z solą i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Rozłożyć w brytfance wyłożonej pokrojoną cukinią, cebulą, rozmarynem i pomidorkami.
Gęsinę piec 3-4 godz. w temp. ok. 150o C, przekręcając udka na drugą stronę w połowie pieczenia. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dobrze wyrobić z mąką, jajkami i solą. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek.
Wałki ciasta ciąć pod skosem nożem. Kopytka wrzucać na dobrze osolony wrzątek (można dolać łyżkę oleju, żeby się nie skleiły). Gotować partiami po ok. 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmować delikatnie dużą łyżką cedzakową. Podawać z udkami.Źródło: Twoje Imperium