Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udka gęsi na kopytkach"
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 631
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 781
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 627
Kopytka na smaczny, szybki obiad, deser lub kolację. Zagniatamy ciasto, formu...
Odsłon: 47
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 631
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 781
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 627
Kopytka na smaczny, szybki obiad, deser lub kolację. Zagniatamy ciasto, formu...
Odsłon: 47
Składniki
ok. 270 minut
Udka oczyścić z resztek pierza, umyć, naciąć nożem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z solą i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Rozłożyć w brytfance wyłożonej pokrojoną cukinią, cebulą, rozmarynem i pomidorkami.
Gęsinę piec 3-4 godz. w temp. ok. 150o C, przekręcając udka na drugą stronę w połowie pieczenia. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dobrze wyrobić z mąką, jajkami i solą. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek.
Wałki ciasta ciąć pod skosem nożem. Kopytka wrzucać na dobrze osolony wrzątek (można dolać łyżkę oleju, żeby się nie skleiły). Gotować partiami po ok. 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmować delikatnie dużą łyżką cedzakową. Podawać z udkami.Źródło: Twoje Imperium