Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka i żeberka w kapuście"
Żeberka w kapuście kiszonej
Żeberka umyj, duże kawałki potnij na małe porcje. Oprósz solą, pieprzem. Rozgrzej olej i podsmaż żeberka na rumiano. Przełóż do rondla, wlej pół litra gorącej wody. Włóż listek laurowy, kostkę rosołową, nakryj i duś do miękkości.
Pieczarki oraz cebulę oczyść, pokrój w plasterki. Oba smaż na oleju, aż odparuje nadmiar sosu. Kiszoną kapustę starannie wypłucz, by nie była zbyt kwaśna. Drobno pokrój, zalej wodą i ugotuj.
Żeberka, pieczarki oraz kapustę przełóż do dużego naczynia, ostrożnie wymieszaj i chwilę duś razem. Przypraw do smaku. Podawaj z ziemniakami lub z chlebem. Możesz zagęścić danie niewielką ilością mąki i dodać trochę ziół, np. majeranku i mielonego kminku.
Zapiekane udka kurczaka
Udka umyj, oprósz przyprawami, odstaw na 2 godziny. Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i oprósz przyprawą do ziemniaków. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem lub innym tłuszczem. Dno wyłóż pokrojonymi ziemniakami.
Kapustę oczyść i cienko poszatkuj. Lekko ugnieć rękoma, wyłóż na ziemniaki. Oprósz solą, pieprzem. Na wierzchu ułóż udka. Podlej wodą lub bulionem z kostki, nakryj naczynie i wstaw do piekarnika.
Piecz ok. godziny w temp. 160°C. Pod koniec pieczenia zdejmij przykrywkę z naczynia i chwilę piecz, aby udka pięknie się zrumieniły. Możesz włączyć na chwilę nawiew, co skróci czas oczekiwania.
W ten sam sposób możesz przyrządzić różne rodzaje mięsa, np. schab karkowy, surowy boczek. Wtedy plastry mięsa nakryj warstwą zeszklonej cebuli. Na wierzch ułóż kilka ziemniaków pokrojonych w plasterki.
<strong>Porcje 8. 100 min. Cena 1,80 zł. Kalorie 390 kcal.</strong>
przepisów czytelniczek
Żeberka w kapuście 4 Zapiekane udka kurczaka str. 2-3 MIELONE Z PIEKARNIKA: 4 Na papryce 4 W cieście 4 Do chleba 4 Na boczku 4 Z cebulką 4 Z makaronem Moja specjalność: 4 Ogórkowy chłodnik z serem str. 4 DESERY Z TRUSKAWKAMI 4 Sernik na zimno 4 Budyniowy 4 Stracciatella 4 Galaretki Moja specjalność: 4 Filet drobiowy z poremŹródło: Takie jest życie
Jak zawsze zrobiłam za dużo kapusty z grzybami na Wigilię, to co zostało zapa...
Odsłon: 2652
Pyszna potrawa jednogarnkowa dla całej rodziny. Delikatna młoda kapusta duszo...
Odsłon: 8704
Domowa zupa warzywna z pomidorami zapraszam jak robię
Odsłon: 17
Domowy chlebek który zawsze wychodzi zapraszam jak robię
Odsłon: 29
Pyszne, wyraziste i aromatyczne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu d...
Odsłon: 70
Racuchy drożdżowe z jabłkami, to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatnie słodk...
Odsłon: 83
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 732
Pyszny, lekki i banalnie prosty w przygotowaniu deser owocowy z mango, borówk...
Odsłon: 511
Domowa zupa warzywna z pomidorami zapraszam jak robię
Odsłon: 17
Domowy chlebek który zawsze wychodzi zapraszam jak robię
Odsłon: 29
Pyszne, wyraziste i aromatyczne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu d...
Odsłon: 70
Racuchy drożdżowe z jabłkami, to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatnie słodk...
Odsłon: 83
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 732
Pyszny, lekki i banalnie prosty w przygotowaniu deser owocowy z mango, borówk...
Odsłon: 511
Składniki
Żeberka w kapuście kiszonej
Żeberka umyj, duże kawałki potnij na małe porcje. Oprósz solą, pieprzem. Rozgrzej olej i podsmaż żeberka na rumiano. Przełóż do rondla, wlej pół litra gorącej wody. Włóż listek laurowy, kostkę rosołową, nakryj i duś do miękkości.
Pieczarki oraz cebulę oczyść, pokrój w plasterki. Oba smaż na oleju, aż odparuje nadmiar sosu. Kiszoną kapustę starannie wypłucz, by nie była zbyt kwaśna. Drobno pokrój, zalej wodą i ugotuj.
Żeberka, pieczarki oraz kapustę przełóż do dużego naczynia, ostrożnie wymieszaj i chwilę duś razem. Przypraw do smaku. Podawaj z ziemniakami lub z chlebem. Możesz zagęścić danie niewielką ilością mąki i dodać trochę ziół, np. majeranku i mielonego kminku.
Zapiekane udka kurczaka
Udka umyj, oprósz przyprawami, odstaw na 2 godziny. Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i oprósz przyprawą do ziemniaków. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem lub innym tłuszczem. Dno wyłóż pokrojonymi ziemniakami.
Kapustę oczyść i cienko poszatkuj. Lekko ugnieć rękoma, wyłóż na ziemniaki. Oprósz solą, pieprzem. Na wierzchu ułóż udka. Podlej wodą lub bulionem z kostki, nakryj naczynie i wstaw do piekarnika.
Piecz ok. godziny w temp. 160°C. Pod koniec pieczenia zdejmij przykrywkę z naczynia i chwilę piecz, aby udka pięknie się zrumieniły. Możesz włączyć na chwilę nawiew, co skróci czas oczekiwania.
W ten sam sposób możesz przyrządzić różne rodzaje mięsa, np. schab karkowy, surowy boczek. Wtedy plastry mięsa nakryj warstwą zeszklonej cebuli. Na wierzch ułóż kilka ziemniaków pokrojonych w plasterki.
<strong>Porcje 8. 100 min. Cena 1,80 zł. Kalorie 390 kcal.</strong>
przepisów czytelniczek
Żeberka w kapuście 4 Zapiekane udka kurczaka str. 2-3 MIELONE Z PIEKARNIKA: 4 Na papryce 4 W cieście 4 Do chleba 4 Na boczku 4 Z cebulką 4 Z makaronem Moja specjalność: 4 Ogórkowy chłodnik z serem str. 4 DESERY Z TRUSKAWKAMI 4 Sernik na zimno 4 Budyniowy 4 Stracciatella 4 Galaretki Moja specjalność: 4 Filet drobiowy z poremŹródło: Takie jest życie
Przepisy Dania główne
Dania główne
Fajitas z kurczakiem
Dania główne
Zupa koperkowa z jajkiem i grzybami
Dania główne
Łazanki z kapusty kiszonej
Dania główne
Fit obiad - kasza kuskus, roladka z oliwkami i fasolka szparagowa
Fajitas z kurczakiem
Pyszne, wyraziste i aromatyczne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu d...
Odsłon: 70
Zupa koperkowa z jajkiem i grzybami
Zupa koperkowa z jajkiem i grzybami jest inspirowana kuchnią czeską. W tradyc...
Odsłon: 66