Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka w pomarańczach

Udka kurczaka w pomarańczach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Udka kurczaka w pomarańczach"

Składniki

  • 6 udek kurczaka
  • 3 soczyste pomarańcze
  • 3 ząbki czosnku
  • słodka, ostra i wędzona papryka w proszku
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka płynnego miodu
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wyciskamy sok z 1,5 pomarańczy. Dodajemy miód, po szczypcie każdej papryki, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.

  2. Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy mięso do przygotowanej pomarańczowej marynaty i zostawiamy na noc w lodówce.

  3. W żaroodpornym naczyniu układamy udka, polewamy zalewą i obkładamy pokrojonymi w grube plastry pomarańczami. Pieczemy 45–50 minut w 200oC.

  4. Udka przekładamy na talerz. Płyn powstały podczas pieczenia razem z plastrami pomarańczy miksujemy blenderem. Powstałym sosem polewamy mięso.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń