Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka kurczaka w pomarańczach"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8090
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1168
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9863
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4535
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 544
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8090
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1168
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9863
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4535
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 544
Składniki
Wyciskamy sok z 1,5 pomarańczy. Dodajemy miód, po szczypcie każdej papryki, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.
Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy mięso do przygotowanej pomarańczowej marynaty i zostawiamy na noc w lodówce.
W żaroodpornym naczyniu układamy udka, polewamy zalewą i obkładamy pokrojonymi w grube plastry pomarańczami. Pieczemy 45–50 minut w 200oC.
Udka przekładamy na talerz. Płyn powstały podczas pieczenia razem z plastrami pomarańczy miksujemy blenderem. Powstałym sosem polewamy mięso.Źródło: Rewia