Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udka kurczaka w ziemniakach"
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 84
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 82
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 115
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 59
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 84
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 82
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 115
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 59
Składniki
Udka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Pieczarki czyścimy i przekrawamy na pół, podobnie jak ziemniaki. Gałązki rozmarynu płuczemy. Z cytryny wyciskamy sok. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na grube plastry.
Ziemniaki, pieczarki, czosnek, rozmaryn przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, miód, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą, dokładnie mieszamy.
Żaroodporne naczynie lub blachę smarujemy oliwą z oliwek. Układamy udka kurczaka, a następnie ziemniaki wymieszane z pieczarkami, czosnkiem i ziołami. Pieczemy 35–45 minut w 200oC. Podajemy z surówkami.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 530 kcal Białko 31 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 45 g.Źródło: Rewia