Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka kurczaka ze śliwkową nutą"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 239
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 113
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 32
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 239
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 113
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 32
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Składniki
Udka myję, osuszam, (jeśli są duże, odcinam pałki). Mięso nacieram pieprzem cayenne i solą, obsmażam na oleju na złoto. Układam w formie żaroodpornej. Tłuszcz na patelni zostawiam.
Szalotkę kroję w piórka, śliwki na 2-3 części. Smażę je w pozostawionym tłuszczu. Wlewam bulion i dodaję powidła śliwkowe (ewentualnie doprawiam solą). Sos redukuję (ok. 8 min), by się lekko zagęścił.
Udka polewam sosem i piekę w temp. 180°C (z termoobiegiem) ok. 40 min, przewracam je dla równego zrumienienia.
Zawsze szybko znikają z talerzy. Przygotujcie się na dokładki. Iwona Jakubowska ze ZłotowaŹródło: Kobieta i życie