Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka kurczaka ze śliwkową nutą"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19589
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4361
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1056
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1238
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4244
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19589
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4361
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1056
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1238
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4244
Składniki
Udka myję, osuszam, (jeśli są duże, odcinam pałki). Mięso nacieram pieprzem cayenne i solą, obsmażam na oleju na złoto. Układam w formie żaroodpornej. Tłuszcz na patelni zostawiam.
Szalotkę kroję w piórka, śliwki na 2-3 części. Smażę je w pozostawionym tłuszczu. Wlewam bulion i dodaję powidła śliwkowe (ewentualnie doprawiam solą). Sos redukuję (ok. 8 min), by się lekko zagęścił.
Udka polewam sosem i piekę w temp. 180°C (z termoobiegiem) ok. 40 min, przewracam je dla równego zrumienienia.
Zawsze szybko znikają z talerzy. Przygotujcie się na dokładki. Iwona Jakubowska ze ZłotowaŹródło: Kobieta i życie