Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wareniki z konfiturą"
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 138
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 647
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 146
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 138
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 647
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 146
Składniki
Mąki zmieszaj ze szczyptą soli i przesiej do misy. Wlej wrzącą wodę i wymieszaj, by mąka się zaparzyła i straciła smak surowizny. Kiedy woda ostygnie, wlej maślankę, zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je talerzem lub pokrywką na 20 minut.
Wiśnie na nadzienie wymieszaj z cukrem i miętą. Ciasto wałkuj po kawałku. Resztę masy trzymaj pod miską, by nie obeschła. Z placków ciasta wykrój kółka i nałóż na środek każdego po łyżeczce owoców. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty.
Resztę wiśni gotuj z cukrem, aż się zeszklą. Wyłóż pierogi na talerz, podawaj z porcją wiśniowej konfitury.Źródło: Naj