Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wareniki z konfiturą"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2545
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 751
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 216
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 768
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2545
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 751
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 216
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 768
Składniki
Mąki zmieszaj ze szczyptą soli i przesiej do misy. Wlej wrzącą wodę i wymieszaj, by mąka się zaparzyła i straciła smak surowizny. Kiedy woda ostygnie, wlej maślankę, zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je talerzem lub pokrywką na 20 minut.
Wiśnie na nadzienie wymieszaj z cukrem i miętą. Ciasto wałkuj po kawałku. Resztę masy trzymaj pod miską, by nie obeschła. Z placków ciasta wykrój kółka i nałóż na środek każdego po łyżeczce owoców. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty.
Resztę wiśni gotuj z cukrem, aż się zeszklą. Wyłóż pierogi na talerz, podawaj z porcją wiśniowej konfitury.Źródło: Naj