Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i zdrowa tarta z ciasta francuskiego z sezonowych warzyw, szybka i prosta do przygotowania, idealna na obiad, przyjęcie, na ciepło i zimno
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 52
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 132
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4186
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8633
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 52
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 132
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4186
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8633
Składniki
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek . Dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulkę w kostce. Smażymy przez 1 minutę.
2. Pomidory w puszce pelati odcedzamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie dodajemy je na patelnię z cebulką. Przyprawiamy : solą, pieprzem, majerankiem i oregano- mieszamy. ( proponuje dać po szczypcie przypraw na koniec będzie można jeszcze doprawić gdy już przejdą wszystkie smaki )
3. Kroimy w kostkę cukinię, paprykę i pomidory suszone a koktajlowe w ćwiartki - dodajemy do farszu na patelni- mieszamy przez ok. 5 minut i doprawiamy w razie konieczności według smaku ponownie .
4. Formę do tarty ( wielkości dużego talerza) smarujemy masłem, oprószamy mąką i wykładamy połowę zwoju ciasta francuskiego ( dokładnie wylepiamy formę, wystające brzegi odcinamy ale nie wyrzucamy przydadzą się jeżeli zabraknie nam ciasta do wylepiania formy ). Nakłuwamy widelcem ciasto i przekładamy farsz z patelni, wyrównujemy. Na farsz nakładamy drugą połowę zwoju ciasta francuskiego - dociskamy i delikatnie aby nie przeciąć ciasta robimy szachownicę nożem ( wystarczy delikatnie przejechać nożem z ząbkami po cieście)
5. Jako roztrzepujemy i smarujemy wierzch tarty.
6. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni ( piekarnik z termoobiegiem) na środkową część piekarnika. Pieczemy przez 18-20 minut - do zarumienienia ciasta. Wyjmujemy z piekarnika i kroimy jak pizzę . P.S. tarta równie dobrze smakuje na zimno. Smacznego.