Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wegańskie burgery z kaszy i buraków"
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 52
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 749
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 65
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 52
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 749
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 65
Składniki
czas ok. 70 min; porcja – 290 kcal, cena 3,70 zł
Buraki opłucz, obierz, zetrzyj na tarce. Kaszę jaglaną przepłucz na sicie. Gotuj w osolonej wodzie około 15 minut. Odlej. Ziarna sezamu upraż na rozgrzanej suchej patelni. Posiekaj drobno pół obranej czerwonej cebuli oraz czosnek.
Wymieszaj buraki, kaszę i cebulę. Dodaj po łyżce oliwy i soku z cytryny, czosnek, uprażony sezam i jajko. Masę dopraw posiekaną natką i lubczykiem, solą oraz pieprzem. Uformuj 4 burgery. Piekarnik rozgrzej do temp. 200 st.
Burgery ułóż na blasze. Piecz ok. 40 minut. Pomidor i miąższ awokado pokrój w plasterki, resztę cebuli w krążki. Bułki przekrój, podgrzej. Przekładaj burgerami, pomidorami, cebulą, awokado, liśćmi szpinaku oraz botwinki.Źródło: Świat kobiety