Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wiejska biała kiełbasa"
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2367
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4462
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1475
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 424
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2367
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4462
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1475
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 424
Składniki
Mięsa przepuść przez maszynkę: łopatkę i karkówkę przez sitko 8 mm; żeberka przez sitko 5 mm; golonkę przez sitko 3 mm; szynkę i boczek przez sitko nr 8. Mięso przełóż do miski. Wsyp sól peklową, wymieszaj. Wyrabiaj rękoma przez kilkanaście minut. Odstaw w chłodne miejsce na 1–2 dni.
Wymieszaj zapeklowane mięso z wszystkimi przyprawami. Odstaw ponownie na kilka godzin do lodówki. Potem wlej ok. 1 i 1/2 szklanki lodowatej wody. Wyrabiaj, aż masa będzie bardzo kleista.
Jelita mocz przez kilka godzin. Napełnij je mięsem za pomocą maszynki do mięsa ze specjalną nakładką. Formuj kiełbasy o długości 20–25 cm. Powieś je w przewiewnym miejscu na dobę, aby obeschły. Przed podaniem sparz.Źródło: Tina