Do góry

Dania główne Przepis na:

Wiejska biała kiełbasa

Wiejska biała kiełbasa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Wiejska biała kiełbasa"

Składniki

  • 2 kg łopatki
  • 1 kg karkówki
  • po 1/2 kg żeberek bez kości
  • golonki
  • boczku i surowej szynki
  • 10 dag soli peklowej (lub ilość podana na opakowaniu)
  • 1 i 1/2 łyżki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka ziołowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 i 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • cienkie jelita wieprzowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięsa przepuść przez maszynkę: łopatkę i karkówkę przez sitko 8 mm; żeberka przez sitko 5 mm; golonkę przez sitko 3 mm; szynkę i boczek przez sitko nr 8. Mięso przełóż do miski. Wsyp sól peklową, wymieszaj. Wyrabiaj rękoma przez kilkanaście minut. Odstaw w chłodne miejsce na 1–2 dni.

  2. Wymieszaj zapeklowane mięso z wszystkimi przyprawami. Odstaw ponownie na kilka godzin do lodówki. Potem wlej ok. 1 i 1/2 szklanki lodowatej wody. Wyrabiaj, aż masa będzie bardzo kleista.

  3. Jelita mocz przez kilka godzin. Napełnij je mięsem za pomocą maszynki do mięsa ze specjalną nakładką. Formuj kiełbasy o długości 20–25 cm. Powieś je w przewiewnym miejscu na dobę, aby obeschły. Przed podaniem sparz.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń