Do góry

Dania główne Przepis na:

Wiśniowe knedle ze słodkiej bułki

Wiśniowe knedle ze słodkiej bułki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 9

Sprawdzony przepis na "Wiśniowe knedle ze słodkiej bułki"

Składniki

  • 50 dag słodkich bułek
  • 500 ml mleka
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 60 dag wiśni (wydrylowanych)
  • 5 jajek
  • 250 ml soku wiśniowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • po 3 łyżki cukru i płatków migdałowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wiśniowe knedle ze słodkiej bułki

Przygotowanie

  1. Podgrzej 300 ml mleka z cukrem waniliowym. Bułeczki pokrój w kostkę, zalej waniliowym mlekiem. Dodaj proszek budyniowy oraz 2 jajka. Wyrób. Odstaw na godzinę. Potem z ciasta ulep 12 knedelków. Do środka każdego wciśnij wiśnię. Gotuj je 15 minut w lekko osolonym wrzątku.

  2. Pozostałe owoce zagotuj z cukrem i 200 ml soku wiśniowego. Resztę soku wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej do gotujących się wiśni. Mieszając, gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Knedle wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż do żaroodpornej formy. Pozostałe mleko wymieszaj z 3 jajkami. Zalej tym knedle. Obłóż masą wiśniową. Zapiekaj 25 minut w 200 st. Posyp płatkami migdałowymi.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń