Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina po chińsku

Wołowina po chińsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Wołowina po chińsku"

Składniki

  • 4 chińskie grzyby mun
  • 50 dag wołowiny
  • po 1/2 czerwonej
  • zielonej i żółtej papryki
  • 1 pęczek dymki
  • 8-10 gałązek selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałeczek (3 cm) imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sherry
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wołowina po chińsku

Przygotowanie

  1. Grzyby opłukać, zalać ciepłą wodą, odstawić na 30 minut. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Warzywa umyć. Paprykę po usunięciu nasion pokroić w paski, dymkę i seler w krążki.

  2. Imbir i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Grzyby odsączyć, pokroić w cieniutkie paseczki.

  3. Na dużej patelni (albo w głębokim w woku) podsmażyć na oliwie mięso, mieszając. Dodać warzywa i grzyby, imbir oraz czosnek, dusić kilka minut, ciągle mieszając. Mięso polać sosem sojowym i sherry, chwilę dusić. Podawać z makaronem sojowym albo ryżem.

  4. Smakołyki z woka można posypać podprażonymi ziarnami sezamu oraz świeżą kolendrą i ozdobić liśćmi selera naciowego.

  5. ok. 35 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń