Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wstążki z grzybami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Zagotuj 750 ml osolonego wrzątku. Wrzuć makaron, ugotuj al dente, czyli na lekko twardo. Odlej, ale nie przelewaj zimną wodą. Zostaw 1/4 szklanki wrzątku z gotowania. Makaron trzymaj w przykrytym garnku.
Grzyby oczyść i pokrój na duże kawałki. Boczek potnij w paseczki. Wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Mieszając, smaż, aż z boczku wytopi się trochę tłuszczyku. Dorzuć grzyby i masło. Dopraw szczyptą soli i pieprzem. Zmniejsz ogień, duś 10-15 minut.
Śmietankę wymieszaj z wrzątkiem z gotowania makaronu. Dodaj 3 łyżki boczku z grzybami i wymieszaj. Wlej ją do reszty podduszonych grzybów. Wymieszaj. Wrzuć makaron, wymieszaj, podgrzewaj kilka minut. Domieszaj parmezan. Przed podaniem posyp natką.Źródło: Naj