Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moim ulubionym jesiennym warzywem jest zdecydowanie dynia. Bardzo uniwersalna, łatwa w obróbce, tania i smaczna. Można robić z nią desery, dania na słodko czy na słono - tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Warzywo uniwersalne! Poniżej przedstawiam mój przepis na danie z dyni. Być może jest ono nieco pracochłonne (kto lubi smażyć naleśniki? Ja niestety nie bardzo ;(), ale proste, intrygujące i zdecydowanie warte zachodu. Porcja na ok. 8-10 naleśników
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 125
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 460
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 125
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 460
Składniki
Naleśniki: Dynię pokroić w kostkę i gotować w rondelku aż zmięknie. Można ewentualnie delikatnie podlać wodą. Gdy będzie już miękka, zmiksować blenderem na puree. Do puree dodać mleko (lub mleko i wodę), wbić jajka, dodać sól i olej, i dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę, co chwilę mieszając, aż do uzyskania konsystencji nieco rzadszej niż śmietana. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mąki, bo konsystencja jest najważniejsza. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni. Ja dodaję odrobinę oleju na początku.
Nadzienie: Na patelnię wlać odrobinę oliwy i szpinak. Przez kilka minut smażyć na średnim ogniu, aż szpinak się zredukuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, gałkę muszkatołową, a następnie wymieszać. Chwilę smażyć, po czym wyłączyć. Szynkę pokroić w cienkie paski, pomidorki w plasterki, ser feta w kostki. Wymieszać razem wszystkie składniki.
Naleśniki przekładać wedle uznania. Można jeść od razu póki są ciepłe, a można także podsmażyć na maśle przed podaniem. Można od razu zrobić większą porcję naleśników np. na 2-3 dni i każdego dnia przekładać innym nadzieniem i mieć z głowy długie gotowanie obiadu. Gotowe! Smacznego!