Do góry

Dania główne Przepis na:

Wytrawne naleśniki dyniowe z szynką, szpinakiem i serem feta

Wytrawne naleśniki dyniowe z szynką, szpinakiem i serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 101

Moim ulubionym jesiennym warzywem jest zdecydowanie dynia. Bardzo uniwersalna, łatwa w obróbce, tania i smaczna. Można robić z nią desery, dania na słodko czy na słono - tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Warzywo uniwersalne! Poniżej przedstawiam mój przepis na danie z dyni. Być może jest ono nieco pracochłonne (kto lubi smażyć naleśniki? Ja niestety nie bardzo ;(), ale proste, intrygujące i zdecydowanie warte zachodu. Porcja na ok. 8-10 naleśników

Składniki

  • 250 g dyni
  • min. 150 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka 3,2 % (lub 150 ml mleka i 150 ml wody)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 200 g szpinaku
  • 80 g szynki (dojrzewająca lub inna dowolna)
  • 80 g sera feta (nie serka sałatkowego)
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • odrobina oliwy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Naleśniki:
    Dynię pokroić w kostkę i gotować w rondelku aż zmięknie. Można ewentualnie delikatnie podlać wodą. Gdy będzie już miękka, zmiksować blenderem na puree. Do puree dodać mleko (lub mleko i wodę), wbić jajka, dodać sól i olej, i dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę, co chwilę mieszając, aż do uzyskania konsystencji nieco rzadszej niż śmietana. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mąki, bo konsystencja jest najważniejsza. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni. Ja dodaję odrobinę oleju na początku.

  2. Nadzienie:
    Na patelnię wlać odrobinę oliwy i szpinak. Przez kilka minut smażyć na średnim ogniu, aż szpinak się zredukuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, gałkę muszkatołową, a następnie wymieszać. Chwilę smażyć, po czym wyłączyć. Szynkę pokroić w cienkie paski, pomidorki w plasterki, ser feta w kostki. Wymieszać razem wszystkie składniki.

  3. Naleśniki przekładać wedle uznania. Można jeść od razu póki są ciepłe, a można także podsmażyć na maśle przed podaniem. Można od razu zrobić większą porcję naleśników np. na 2-3 dni i każdego dnia przekładać innym nadzieniem i mieć z głowy długie gotowanie obiadu.
    Gotowe! Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń