Dania główne Przepis na:
Zapiekanka gołąbkowa

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2486
Dodano: 16.11.2019
Odsłon: 2547
Składniki
- * 1 kapusta ok. 1,2 kg
- 50 dkg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 15 dkg ryżu basmati bądź jaśminowego
- Pieprz
- Sól
- Na sos:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 ml przecieru pomidorowego
- sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Kapustę w całości obgotowałam przez ok. 25 minut. Odcedziłam wodę i odstawiłam do ostudzenia.
Ryż ugotowałam, ale nie do miękkości. Wyłączyłam ogień pod garnkiem ok. 5 minut przed wskazanym czasem do gotowania na opakowaniu. Miałam ryż w torebkach, to odsączyłam wodę.
Ostudziłam.
Połączyłam ryż i mięso mielone,wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Kapustę przecięłam na pół a potem na ćwiartki. Wycięłam głąba i pocięłam kapustę nożem na 5 mm grubości. -
W naczyniu żaroodpornym na spód wyłożyłam kapustę zakrywając nią całe dno naczynia.
Na to wyłożyłam połowę mięsa z ryżem i przykryłam następną partią kapusty. Na to wyłożyłam znów mięso z ryżem i przykryłam kapustą.
Całość polałam sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy zrobiłam w bardzo prosty sposób. Przecier pomidorowy zagotowałam z koncentratem pomidorowym, dodałam odrobinę soli i cukru, Oprószyłam pieprzem. -
Zapiekałam pod przykryciem ok. 1,30. Zanim wyłożyłam na talerze zdjęłam pokrywę i dałam odsapnąć zapiekance przez ok. 20 minut.
-
Notatki:
* miałam naczynie 5 l pojemności, zawartość sięgała połowy naczynia
* można zrobić więcej sosu pomidorowego i polać nim zapiekankę już a talerzach
* kapustę można pokroić w drobne kawałki to ładniej będzie się kroić po zapieczeniu
Komentarze do przepisu (7)

Agusiowesmakolyki 28 listopadaZgłoś do usunięcia
Rewelacja :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

catha 21 listopadaZgłoś do usunięcia
Mega fajny pomysł!1 Kto głosował? | Odpowiedz

ekspresjawkuchni 18 listopadaZgłoś do usunięcia
Świetny pomysł - mniej pracy, lepszy smak, czego chcieć więcej? :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 18 listopadaZgłoś do usunięcia
Przepysznie wyglada!1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 17 listopadaZgłoś do usunięcia
Pyszotka:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 17 listopadaZgłoś do usunięcia
Świetny pomysł,robiłam kiedyś w formie babki i też nam bardziej smakowało :-)2 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 17 listopadaZgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo smakowicie, śliczne zdjęcie, no , ale to jak zawsze :)2 Kto głosował? | Odpowiedz