Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo fajnie przyrządza się taką zapiekankę. Jest mniej pracochłonna niż nasze popularne gołąbki. Domownicy jednogłośnie stwierdzili, że ta zapiekanka jest bardziej smaczna niż gołąbki, ponieważ jest więcej kapusty. Wiadomo, zależy co kto lubi. Jednak faktycznie, smakowo to bomba! Mniej pracy a jakie to dobre!
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 314
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 719
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 735
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 314
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 719
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 735
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Składniki
Kapustę w całości obgotowałam przez ok. 25 minut. Odcedziłam wodę i odstawiłam do ostudzenia. Ryż ugotowałam, ale nie do miękkości. Wyłączyłam ogień pod garnkiem ok. 5 minut przed wskazanym czasem do gotowania na opakowaniu. Miałam ryż w torebkach, to odsączyłam wodę. Ostudziłam. Połączyłam ryż i mięso mielone,wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Kapustę przecięłam na pół a potem na ćwiartki. Wycięłam głąba i pocięłam kapustę nożem na 5 mm grubości.
W naczyniu żaroodpornym na spód wyłożyłam kapustę zakrywając nią całe dno naczynia. Na to wyłożyłam połowę mięsa z ryżem i przykryłam następną partią kapusty. Na to wyłożyłam znów mięso z ryżem i przykryłam kapustą. Całość polałam sosem pomidorowym. Sos pomidorowy zrobiłam w bardzo prosty sposób. Przecier pomidorowy zagotowałam z koncentratem pomidorowym, dodałam odrobinę soli i cukru, Oprószyłam pieprzem.
Zapiekałam pod przykryciem ok. 1,30. Zanim wyłożyłam na talerze zdjęłam pokrywę i dałam odsapnąć zapiekance przez ok. 20 minut.
Notatki: * miałam naczynie 5 l pojemności, zawartość sięgała połowy naczynia * można zrobić więcej sosu pomidorowego i polać nim zapiekankę już a talerzach * kapustę można pokroić w drobne kawałki to ładniej będzie się kroić po zapieczeniu