Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka gulaszowa"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3781
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 623
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 387
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 716
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3781
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 623
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 387
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 716
Składniki
Mięso pokrój w kostkę, oprósz mą- ką (2 łyżki). Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki pokrój w grube plastry. Marchewki pokrój w dużą kostkę 2. Do rondla wlej bulion, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela, podgrzej. Na 2-3 łyżkach oleju przesmaż mięso. Przełóż do bulionu.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę, zeszklij. Wrzuć pieczarki, smaż aż odparuje cały płyn. Dodaj marchewkę, smaż jeszcze ok. 5 minut. Przełóż do bulionu, gotuj na średnim ogniu ok. 90 min, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą oraz pieprzem, dodaj posiekany szczypior.
Do pozostałej mąki dodaj masło oraz 1 łyżeczkę soli. Zagnieć jednolite ciasto, stopniowo dolewając 125 ml zimnej wody. Włóż do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszym kawałkiem wylep dno oraz boki żaroodpornego naczynia, wysyp bułką tartą. Włóż gulasz.
Przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 730 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie