Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wersja sałatki gyros na ciepło :) smaczne, łatwe w przyrządzeniu danie idealne na obiad, nawet mój mąż który nielubi nowości w kuchni przyznał, że mu smakowało :)
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 321
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 729
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 743
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 34
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 321
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 729
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 743
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 34
Składniki
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z dwiema łyżkami oleju i dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa. Podsmażyć
1 cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć i razem podsmażyć na łyżce masła. Gdy cebula zmięknie dodać ryż i zalać wodą ( 2 i 1/2 szklanki) i dodać odrobinę przyprawy typu \"vegeta\". Trzymać na ogniu do momentu gdy nie będzie już wody, od czasu do czasu zamieszać
Drugą cebulę (może być czerwona, ładniej będzie wyglądać) pokroić w pół plastry, pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę pokroić w grubą kostkę. Cebulę, podsmażyć na małej ilości masła, dodać pieczarki przyprawić delikatnie solą i pieprzem, gdy pieczarki już się podsmażą dodać paprykę i chwilę razem poddusić.
majonez wymieszać z keczupem
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem np. margaryną układać warstwami: - połowa ryżu, - połowa majonez z ketchupem, - mięso, - połowa sera żółtego, - druga połowa ryżu, - druga połowa majonezu z ketchupem, - pieczarki z papryką, - druga połowa sera żółtego
Naczynie żaroodporne przykryć i piec z w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach C ok.30min