Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mniaaam ;] Może trochę czasochłonne ale warto spróbować!
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 695
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 695
Składniki
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy ale nie przelewamy zimną wodą.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek i pokrojoną wędlinę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy aż nadmiar wody z pieczarek odparuje.
Doprawiamy Kucharkiem lub jakąś inną przyprawą typu "jarzynka" i chilli, tak aby smak był dość wyrazisty, żeby po wymieszaniu z makaronem zapiekanka nie wyszła mdła i niedoprawiona.
Następnie dodajemy śmietankę, dusimy do zagęszczenia i na koniec dodajemy groszek.
Całość z patelni (nie studzimy) mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem i dodajemy połowę startego sera żółtego. Dokładnie wszystko łączymy (tak żeby ser się "ciągnął").
Wykładamy na wysmarowaną blaszkę, wyrównujemy i posypujemy pozostałym startym serem tak aby przykrył cały wierzch zapiekanki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy do momentu zarumienienia się sera.
Do tej zapiekanki możemy użyć jako składnik np. kurczaka, łososia, grzyby suszone. Ja tą zapiekankę podaję z sosem czosnkowym, na który również tutaj zamieściłam przepis.
Smacznego!