Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mniaaam ;] Może trochę czasochłonne ale warto spróbować!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3708
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2031
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5426
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5475
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3708
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2031
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5426
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5475
Składniki
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy ale nie przelewamy zimną wodą.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek i pokrojoną wędlinę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy aż nadmiar wody z pieczarek odparuje.
Doprawiamy Kucharkiem lub jakąś inną przyprawą typu "jarzynka" i chilli, tak aby smak był dość wyrazisty, żeby po wymieszaniu z makaronem zapiekanka nie wyszła mdła i niedoprawiona.
Następnie dodajemy śmietankę, dusimy do zagęszczenia i na koniec dodajemy groszek.
Całość z patelni (nie studzimy) mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem i dodajemy połowę startego sera żółtego. Dokładnie wszystko łączymy (tak żeby ser się "ciągnął").
Wykładamy na wysmarowaną blaszkę, wyrównujemy i posypujemy pozostałym startym serem tak aby przykrył cały wierzch zapiekanki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy do momentu zarumienienia się sera.
Do tej zapiekanki możemy użyć jako składnik np. kurczaka, łososia, grzyby suszone. Ja tą zapiekankę podaję z sosem czosnkowym, na który również tutaj zamieściłam przepis.
Smacznego!