Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ryżowa gyros to danie inspirowane tradycyjną kuchnią grecką, a konkretnie potrawą Giouvetsi. Wbrew tradycyjnej recepturze, do naszej zapiekanki zamiast makaronu orzo użyjemy, znacznie łatwiej dostępnego w naszym kraju ryżu o długich ziarnach. Tak przygotowana zapiekanka ryżowa gyros z pewnością zasmakuje całej twojej rodzinie.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1736
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 40
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1736
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 40
Składniki
Oczyść mięso z tłuszczu i błonek. Pokrój w dość dużą kostkę. Podsmaż na sporej ilości oliwy w głębokiej patelni.
Pokrój w kostkę cebulę. Obierz marchewkę i pokrój w półplasterki. Dodaj na patelnię z mięsem. Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając.
Wlej na patelnię wino i wsyp cukier. Po kilku minutach dodaj pomidory i pasatę pomidorową. Duś pod przykryciem przez około godzinę (aż mięso stanie się miękkie), co pewien czas dolewając trochę wody. Pod koniec dopraw solą, pieprzem i cynamonem.
Przełóż sos do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego ryż i zamieszaj. Dolej jeszcze nieco wody, tak aby ryż był przykryty płynem. Wstaw naczynie pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez pół godziny, tak aby ryż się całkiem ugotował. Pod koniec możesz posypać danie pokruszonym serem. Wówczas zapiekaj dodatkowych kilka minut bez przykrycia.
Zapiekanka ryżowa gyros może zostać udekorowana przed podaniem świeżą natką pietruszki.