Zapiekanka ryżowa gyros to danie inspirowane tradycyjną kuchnią grecką, a konkretnie potrawą Giouvetsi. Wbrew tradycyjnej recepturze, do naszej zapiekanki zamiast makaronu orzo użyjemy, znacznie łatwiej dostępnego w naszym kraju ryżu o długich ziarnach. Tak przygotowana zapiekanka ryżowa gyros z pewnością zasmakuje całej twojej rodzinie.
Zapiekanka ryżowa gyros
Składniki
- 400 g wołowiny
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 200 ml pasaty pomidorowej
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki cukru
- sól, świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- około 500 ml wody
- 100 g sera feta lub twardej mozzarelli (opcjonalnie)
- natka pietruszki (do dekoracji)
Składniki
- 400 g wołowiny
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 200 ml pasaty pomidorowej
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki cukru
- sól, świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- około 500 ml wody
- 100 g sera feta lub twardej mozzarelli (opcjonalnie)
- natka pietruszki (do dekoracji)

Etapy przygotowania
Oczyść mięso z tłuszczu i błonek. Pokrój w dość dużą kostkę. Podsmaż na sporej ilości oliwy w głębokiej patelni.
Pokrój w kostkę cebulę. Obierz marchewkę i pokrój w półplasterki. Dodaj na patelnię z mięsem. Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając.
Wlej na patelnię wino i wsyp cukier. Po kilku minutach dodaj pomidory i pasatę pomidorową. Duś pod przykryciem przez około godzinę (aż mięso stanie się miękkie), co pewien czas dolewając trochę wody. Pod koniec dopraw solą, pieprzem i cynamonem.
Przełóż sos do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego ryż i zamieszaj. Dolej jeszcze nieco wody, tak aby ryż był przykryty płynem. Wstaw naczynie pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez pół godziny, tak aby ryż się całkiem ugotował. Pod koniec możesz posypać danie pokruszonym serem. Wówczas zapiekaj dodatkowych kilka minut bez przykrycia.
Zapiekanka ryżowa gyros może zostać udekorowana przed podaniem świeżą natką pietruszki.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 142
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 142



Składniki
- 400 g wołowiny
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 200 ml pasaty pomidorowej
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki cukru
- sól, świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- około 500 ml wody
- 100 g sera feta lub twardej mozzarelli (opcjonalnie)
- natka pietruszki (do dekoracji)
Oczyść mięso z tłuszczu i błonek. Pokrój w dość dużą kostkę. Podsmaż na sporej ilości oliwy w głębokiej patelni.
Pokrój w kostkę cebulę. Obierz marchewkę i pokrój w półplasterki. Dodaj na patelnię z mięsem. Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając.
Wlej na patelnię wino i wsyp cukier. Po kilku minutach dodaj pomidory i pasatę pomidorową. Duś pod przykryciem przez około godzinę (aż mięso stanie się miękkie), co pewien czas dolewając trochę wody. Pod koniec dopraw solą, pieprzem i cynamonem.
Przełóż sos do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego ryż i zamieszaj. Dolej jeszcze nieco wody, tak aby ryż był przykryty płynem. Wstaw naczynie pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez pół godziny, tak aby ryż się całkiem ugotował. Pod koniec możesz posypać danie pokruszonym serem. Wówczas zapiekaj dodatkowych kilka minut bez przykrycia.
Zapiekanka ryżowa gyros może zostać udekorowana przed podaniem świeżą natką pietruszki.