Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetne danie na obiad i kolację ze znajomymi.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1429
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14945
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 961
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1429
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14945
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 961
Składniki
Podsmażamy mięso mielone na rozgrzanym oleju, wraz z cebulą pokrojona w kostkę i czosnkiem drobno pokrojonym. Doprawiamy solą i pieprzem (dowolnymi przyprawami, które lubimy). nie musimy odstawiać, aby ostygło. Ponieważ będziemy jeszcze je zapiekać, to możemy je tylko lekko przyrumienić.
Do naczynia żaroodpornego sypiemy na dno makaron, nakładamy na to warstwę mięsa. Następnie warstwę pokrojonej w kostkę cukinii.
Jogurt naturalny mieszamy z ketchupem, dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem oraz innymi lubianymi przyprawami. Wbijamy jajko i wszystko mieszamy do spójnej konsystencji. Zalewamy tym całą warstwę cukinii.
Kroimy pomidory w plastry i układamy następna warstwę na cukinii.
Ścieramy ser na większych oczkach, zasypujemy całość serem, zalewamy wodą, tak aby makaron mógł również się zagotować, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy wszystko do momentu zmiękczenia się makaronu i obserwując, aby ser się zbyt mocno nie przypiekł. Możemy również zmniejszyć później temperaturę, która uratuje danie przed zbyt mocnym spieczeniem.
Smacznego!!