Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z fasolką szparagową i pieczarkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 38
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 109
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 24
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 38
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 109
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 24
Składniki
Obraną fasolkę wrzucamy do wrzącej wody z solą i cukrem, gotujemy 2–3 minuty, odcedzamy.
Pieczarki przekrawamy na pół i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Skrapiamy octem balsamicznym. Czosnek obieramy i każdy ząbek przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w półplastry.
Bułkę tartą delikatnie podprażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy 2–3 łyżki oleju, mieszamy i zestawiamy z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na spód kładziemy fasolkę, następnie pieczarki, czosnek, cebulę, pomidory, doprawiamy pieprzem i solą, delikatnie mieszamy. Wierzch zapiekanki posypujemy bułką tartą. Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i zapiekamy 15–20 minut w 200oC. Podajemy na ciepło.
Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 1,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 115 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 7,5 g/Węglowodany 7 g.Źródło: Rewia