Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z gotowaną szynką i porami"
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 972
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 158
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 137
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 14947
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 972
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 158
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 137
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 14947
Składniki
Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji ok. 4,50 zł
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 minut, odcedzamy i studzimy.
Umyte pory kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory kroimy w plastry. Jajka dokładnie roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą startej gałki muszkatołowej.
Żaroodporne naczynie dokładnie smarujemy olejem. Na spodzie układamy połowę makaronu, na nim połowę porów, polewamy połową mlecznej zalewy, układamy plasterki szynki i przykrywamy resztą makaronu.
Na wierzchu kładziemy pozostałe pory, polewamy zalewą, układamy pomidory i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180oC ok. 40 minut.
Jeśli zauważymy, że ser za bardzo się przypieka, możemy przykryć naczynie folią aluminiową. Zapiekankę podajemy z różnymi surówkami.
Wartość odżywcza porcji 500 kcal. Białko 32 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 18 gŹródło: Rewia