Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z kalafiorem do świetna propozycja na lato. To danie urozmaica i nadaje wyrazu niezbyt lubianemu przez dzieci warzywu. Intensywny serowy smak sprawi, że całe danie zniknie w ciągu kilku chwil. Całość jest szybka i prosta w przygotowaniu. Wystarczy sam kalafior, trochę sera i składniki, które na co dzień są w każdej lodówce.
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 155
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 271
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 40
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 155
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 271
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 40
Składniki
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj je w osolonej wodzie do stopnia al dente.
W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Intensywnie mieszaj do momentu wyczucia przyjemnego zapachu lekko palonej zasmażki. Wtedy dodaj mleko, gałkę muszkatołową i pieprz. Mieszaj cały czas do zagotowania i zgęstnienia sosu.
Sos zdejmij z ognia. Dodaj do niego 150 g parmezanu i mieszaj do całkowitego roztopienia sera. Całość przestudź do temperatury pokojowej, a następnie wbij i rozbełtaj jajko.
Formę do zapiekanek wysmaruj masłem. Ułóż w niej równomiernie ugotowany kalafior. Całość zalej przygotowanym wcześniej sosem, a na koniec posyp tartym parmezanem i suszoną bazylią.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Zapiekankę z kalafiorem zapiekaj przez ok. 20 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, udekorowaną listkami bazylii.