Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kopytkami

Zapiekanka z kopytkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z kopytkami"

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 25 dag kabanosów (ew. innej suszonej cienkiej kiełbasy)
  • 1 op. gotowych mrożonych kopytek
  • 2/3 szkl. mleka
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 5 dag żółtego sera (np. goudy)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kopytka rozmroź. Kabanosy pokrój w grubsze plasterki. Kapustę oczyść, opłucz, oderwij zewnętrzne uszkodzone liście. Wytnij głąb i grubo poszatkuj.

  2. Rozgrzej mocno patelnię (bez tłuszczu). Wrzuć plasterki kiełbasy. Zrumień je z obu stron. Zdejmij z patelni i osącz z tłuszczu na papierowym kuchennym ręczniku.

  3. Na tej samej patelni rozgrzej olej. Wrzuć kopytka. Smaż je 3–4 minuty. Zdejmij. Na patelnię włóż kapustę. Duś ją przez 4 minuty. Pod koniec duszenia oprósz solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W garnku rozgrzej masło, oprósz je mąką. Krótko zasmaż. Dolej zimne mleko. Gotuj 2 minuty.

  4. Ciągle mieszaj. Następnie do sosu beszamelowego dodaj miód oraz musztardę. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

  5. Podsmażone kopytka, plasterki kiełbasy oraz kapustę ułóż w żaroodpornej formie. polej przygotowanym beszamelem. Żółty ser grubo zetrzyj. Posyp nim wierzch zapiekanki.

  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Zapiekaj ok. 25 minut. Od razu podawaj.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń