Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z kopytkami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 516
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 809
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 516
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 809
Składniki
Kopytka rozmroź. Kabanosy pokrój w grubsze plasterki. Kapustę oczyść, opłucz, oderwij zewnętrzne uszkodzone liście. Wytnij głąb i grubo poszatkuj.
Rozgrzej mocno patelnię (bez tłuszczu). Wrzuć plasterki kiełbasy. Zrumień je z obu stron. Zdejmij z patelni i osącz z tłuszczu na papierowym kuchennym ręczniku.
Na tej samej patelni rozgrzej olej. Wrzuć kopytka. Smaż je 3–4 minuty. Zdejmij. Na patelnię włóż kapustę. Duś ją przez 4 minuty. Pod koniec duszenia oprósz solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W garnku rozgrzej masło, oprósz je mąką. Krótko zasmaż. Dolej zimne mleko. Gotuj 2 minuty.
Ciągle mieszaj. Następnie do sosu beszamelowego dodaj miód oraz musztardę. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Podsmażone kopytka, plasterki kiełbasy oraz kapustę ułóż w żaroodpornej formie. polej przygotowanym beszamelem. Żółty ser grubo zetrzyj. Posyp nim wierzch zapiekanki.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Zapiekaj ok. 25 minut. Od razu podawaj.Źródło: Naj