Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z makaronem, boczkiem i cukinią"
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 39
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 11
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1031
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 340
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 39
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 11
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1031
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 340
Składniki
Cukinie umyj, pokrój w cząstki. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, posyp słodką papryką, podsmaż na rozgrzanym oleju. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, by był al dente. Wymieszaj jajka, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, włóż makaron, układaj cukinie, posyp boczkiem z cebulą i odsączoną kukurydzą, całość zalej masą jajeczną, posyp startym serem.
Naczynie wstaw do piekarnika na środkową półkę, zapiekaj 40 minut w temperaturze 180°C. Zapiekankę podawaj gorącą.
Czas: około 1,5 godziny.
Zapiekankę możesz zalać sosem beszamelowym. Przygotuj łyżkę masła i łyżkę mąki, szklankę mleka, ser, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Na patelni zrób zasmażkę, dolej połowę mleka, wymieszaj. Dolej pozostałe mleko zagotuj, wsyp przyprawy i starty ser.Źródło: Dobry Tydzień