Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z makaronem, boczkiem i cukinią

Zapiekanka z makaronem, boczkiem i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12889

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z makaronem, boczkiem i cukinią"

Składniki

  • 20 dag makaronu świderki
  • 2 cukinie
  • 40 dag boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • puszka kukurydzy
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 20 dag sera gouda
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka z makaronem, boczkiem i cukinią

Przygotowanie

  1. Cukinie umyj, pokrój w cząstki. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, posyp słodką papryką, podsmaż na rozgrzanym oleju. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, by był al dente. Wymieszaj jajka, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, włóż makaron, układaj cukinie, posyp boczkiem z cebulą i odsączoną kukurydzą, całość zalej masą jajeczną, posyp startym serem.

  3. Naczynie wstaw do piekarnika na środkową półkę, zapiekaj 40 minut w temperaturze 180°C. Zapiekankę podawaj gorącą.

  4. Czas: około 1,5 godziny.

  5. Zapiekankę możesz zalać sosem beszamelowym. Przygotuj łyżkę masła i łyżkę mąki, szklankę mleka, ser, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Na patelni zrób zasmażkę, dolej połowę mleka, wymieszaj. Dolej pozostałe mleko zagotuj, wsyp przyprawy i starty ser.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń