Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka przepyszna! Nadaje sie na obiad jak i na kolacje, bardzo sycaca :-) polecam!!! Ja ją robię bardzo często i wszyscy ją uwielbiają!!!
Chleb gryczany z mąki białej gryczanej na zakwasie. Zakwas zrobiłam z mąki ow...
Odsłon: 1262
Tak proste w przygotowaniu a tak smaczne. Wyobraź sobie grzankę posmarowaną t...
Odsłon: 55
Chleb gryczany z mąki białej gryczanej na zakwasie. Zakwas zrobiłam z mąki ow...
Odsłon: 1262
Tak proste w przygotowaniu a tak smaczne. Wyobraź sobie grzankę posmarowaną t...
Odsłon: 55
Składniki
Przygotowujemy jakieś duże naczynie (sugerowałabym wok) do którego pokolei bedziemy wrzucać wszystkie składniki. Wlewamy około 1 łyżkę oleju do smażenia, kroimy cebulę w piórka, wrzucamy aby sie lekko podsmażyła na średnim ogniu, w tym czasie kroimy paprykę w paseczki, następnie wrzucamy do cebuli, dalej wrzucamy kukurydzę, wszystko przez chwilkę dusimy aż papryka zmięknie, następnie wrzucamy kalafior podzielony na małe różyczki(ugotowany wczesniej jeśli świeży), na koniec wrzucamy brokuły również podzielone na małe różyczki (ugotowane) i wszystko razem dusimy na małym ogniu podprawiając do smaku "Warzywkiem" i ostrą papryką. W międzyczasie gotujemy makaron do wody wrzucając 2 kostki rosołowe. Kiedy makaron jest gotowy i warzywa w woku również odcedzony makaron wrzucamy do warzyw, do całości wrzucamy śmietanę oraz około 70g startego sera żółtego, wszystko razem mieszamy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszke, na koniec posypujemy zapiekanke resztą żółtego sera i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika (z teromoobiegiem około 200 stopni, zwykły około 220) i zapiekamy 15-20 minut. Porcja taka starcza na 3-4 osoby :-) Uwielbiam ta zapiekankę, wszyscy się nią zajadają, bo jest po prostu przepyszna!!! SMACZNEGO