Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z owocami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 255
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 255
Składniki
Do garnka wlej mleko, dodaj 2 łyżki cukru, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj makaron, gotuj na średnim ogniu 15 min, często mieszając (powinien być al dente, czyli lekko twardawy). Makaron osącz na sicie.
Do miski wbij jajka, dodaj pozo- stały cukier oraz cukier wanilinowy, ucieraj mikserem ok. 3 min. Następnie wlej śmietankę i jeszcze chwilę miksuj. Mandarynki obierz ze skórki, podziel na mniejsze cząstki. Dodaj do makaronu, wymieszaj. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Włóż makaron, zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
Naczynie przykryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie z zapiekanką, piecz 50-60 min. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia zdejmij folię.
Zapiekankę możesz podać z sosem czekoladowym. 10 dag gorzkiej i 5 dag mlecznej czekolady połam na kawałki i włóż do rondelka. Wlej 50 ml śmietanki kremówki. Podgrzej, aż czekolada się rozpuści.
80 minut. Porcja: 670 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie