Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z papryką i wieprzowiną"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 76
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 189
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 76
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 189
Składniki
Karkówkę umyj, osusz i pokrój w paski. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę potnij w krążki, a paprykę w paski – jak mięso. Z papryczki chili usuń małe pestki, po czym pokrój ją drobno.
Oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi (najlepiej przygotować ją kilka dni wcześniej, przelać do szklanego pojemnika i odstawić w ciemne chłodne miejsce).
Ułóż przygotowane w naczyniu żaroodpornym. Polej je czosnkową oliwą i wstaw na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Gotową zapiekankę posyp np. szczypiorkiem i listkami rukoli. Serwuj z czerwonym półwytrawnym winem.Źródło: Kurier TV